Romanian
 - 
ro
Economie

Panourile solare pot deveni un adevărat dezastru ecologic. Reciclarea lor aduce 450 de milioane de dolari

07 Jun, 12:46 • Dobran Viorel
Panourile solare oferă energie verde și scad emisiile de carbon la nivel mondial, însă durata lor limitată de viață, de până la 25 de ani, reprezintă o problemă serioasă pentru mediul înconjurător.
Panourile solare pot deveni un adevărat dezastru ecologic. Reciclarea lor aduce 450 de milioane de dolari

Panourile solare domestice din prima generaţie ajung acum la sfârșitul duratei lor de viață, iar, până în anul 2050, peste 200 de milioane de tone de panouri solare vor fi scoase din uz. În ciuda acestui fapt, facilitățile de reciclare sunt aproape inexistente. Până în prezent, au fost instalate pe glob peste 2,5 miliarde de panouri solare, care generează energie ce depășește un Terrawat. Reprezentanții Asociatiei RESPO DEEE atrag atenția că multe dintre acestea vor ieși din uz în următorii ani și că nu există o infrastructură specializată pentru dezmembrarea și reciclarea acestora. Prin urmare, experții în energie cer guvernelor să acționeze rapid pentru a preveni o posibilă catastrofă ecologică la nivel global.

În momentul în care ies din uz, panourile solare intră în categoria deșeurilor de echipamente electrice și electronice, însă reciclarea lor necesită un proces cu totul diferit față de cel implementat până acum în cazul televizoarelor, frigiderelor, mașinilor de spălat sau al deşeurilor de mici dimensiuni.

Ce sumă trebuie să ai pregătită dacă vrei să îți instalezi un sistem fotovoltaic. Lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi panourile

Prima generație de panouri solare domestice ajunge acum la sfârșitul duratei lor de viață, necesitând o acțiune imediată. Până în anul 2030, la nivel mondial vor exista 4 milioane de tone de astfel de panouri stricate sau ieșite din uz, iar, în prezent, se vorbeste prea puțin despre fabrici de reciclare specializate în acest sens.

În ultimii ani, peste tot pe glob, dar și în România, s-a înregistrat o creștere accelerată a instălarii de panouri fotovoltaice. La noi în țară cererea, doar în 2022 a crescut de patru ori în sectoarele rezidențial și comercial, după o creșterere de trei ori în 2021, ca urmare a majorării prețurilor la energie. Se va păstra acest trend ascendent și de acum înainte, mai ales că doar 6% din energia folosită în prezent în țările din Uniunea Europeană provine din sursă solară. Autoritățile însă se gândesc prea puțin la viitor și la ce vom face cu aceste panouri după ce ele ies din uz”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro).

Panourile solare pot deveni un adevărat dezastru ecologic

Prima fabrică din lume de reciclare a panourilor solare va fi lansată în Franța

La nivel european se fac pași mici spre rezolvarea acestei probleme. Prima fabrică din lume dedicată reciclării panourilor fotovoltaice va fi deschisă la sfârșitul lunii iunie, la Grenoble, în Franța. Fabrica își propune să extragă și să reutilizeze până la 99% din componentele unui panou fotovoltaic. În plus, față de reciclarea sticlei frontale și a ramelor din aluminiu, fabrica are capacitatea de a recupera materiale prețioase, precum argintul și cuprul, care sunt mult mai dificil de extras. Aceste resurse valoroase pot fi apoi reciclate și reutilizate pentru a crea unități solare mai eficiente.

Lansarea acestei fabrici este o veste bună și încurajatoare, iar modelul trebuie replicat și aplicat în toate țările din lume în viitorul apropiat. Peste 60% din valoarea unui panou fotovoltaic este conținută în doar 3% din greutatea acestuia și este dată de materialele valoroase pe care le conține precum cuprul, siliciul și argintul. Tehnologia de recuperare evoluează, iar specialiștii estimează că, în viitorul apropiat, trei sferturi din materialele necesare pentru noile panouri solare, inclusiv argintul, pot fi recuperate din unitățile fotovoltaice retrase și reciclate, accelerând astfel producția de panouri noi. În prezent, există o lipsă acută de argint la nivel mondial pentru a satisface cererea de producție a milioane de panouri solare, necesare în tranziția de la combustibilii fosili„, mai declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

În România, abia acum se fac primii pași pentru construirea unei fabrici specializate în reciclarea panourilor fotovoltaice. La începutul anului, Ministerul Energiei anunța că este în plan construcția unei astfel de fabrici, fondurile fiind acordate prin PNRR.

 

Cât vom câștiga dacă reciclăm panourile solare?

Conform Asociației RESPO DEEE, dacă panourile fotovoltaice ar fi reciclate corect, până în 2030 se estimează că se vor recicla materiale în valoare de 450 de milioane de dolari. S-ar obține 60 de milioane de noi panouri solare fotovoltaice din materiale reciclate și o capacitate suplimentară de 18 gigawați oră prin panouri reciclate.

Panourile solare şi maşina electrică, avantaj sau păcăleală? Un român a calculat în cât timp amortizează investiţia: „Mulţi cad în capcană”

În aceeași situație, până în 2050 se estimează că s-ar recicla materiale în valoare de 15 miliarde de dolari. S-ar obține 2 miliarde de noi panouri solare fotovoltaice din materiale reciclate și capacitate suplimentară de 630 gigawați oră prin panouri reciclate.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă, marţi, că înscrierile pentru Regiunea Nord-Vest în Programul Casa Verde Fotovoltaice s-au încheiat, iar bugetul disponibil a fost rezervat integral în primele trei minute.

Înscrierile persoanelor fizice în cadrul programului pentru panourile solare, prin intermediul aplicaţiei informatice, vor continua conform următorului calendar:

”Astăzi, 06 iunie 2023, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Nord Vest – judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş. Bugetul de 240.020.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral în primele trei minute prin înscrierea unui număr de 12.001 persoane fizice”, anunţă, marţi, AFM, într-un comunicat de presă.

Preşedintele instituţiei, Laurenţiu-Adrian Neculaescu, a precizat că, până în prezent s-au derulat înscrierile în program pentru jumătate din regiunile ţării.

”Avem înscrise peste 43.000 de persoane fizice care doresc să devină prosumatori cu sprijin financiar de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Înscrierile vor continua conform calendarului şi pentru celelalte regiuni”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric. Cât a ajuns să coste un gram
Prognoza meteo 23 aprilie 2025. Vremea va fi instabilă în mai multe zone ale țării
Prognoza meteo 23 aprilie 2025. Vremea va fi instabilă în mai multe zone ale țării
Horoscopul săptămânii 22-28 aprilie 2025. Ce le așteaptă pe zodii în următoarea perioadă
Horoscopul săptămânii 22-28 aprilie 2025. Ce le așteaptă pe zodii în următoarea perioadă
Prognoza meteo 23 aprilie. Vremea se strică de miercuri, meteorologii anunță ploi, grindină și vijelii
Prognoza meteo 23 aprilie. Vremea se strică de miercuri, meteorologii anunță ploi, grindină și vijelii
Programul ”Noua Casă” 2025 a devenit operațional. Condiții avantajoase pentru românii care vor să-și cumpere o locuință
Programul ”Noua Casă” 2025 a devenit operațional. Condiții avantajoase pentru românii care vor ...
S-a aflat ce s-a întâmplat în dimineața în care a murit Papa Francisc. Ce a spus Suveranul Pontif când s-a trezit
S-a aflat ce s-a întâmplat în dimineața în care a murit Papa Francisc. Ce a spus Suveranul Pontif ...
Se vinde o bancă importantă din România. Anunț de ultimă oră pentru cei care au credite aici
Se vinde o bancă importantă din România. Anunț de ultimă oră pentru cei care au credite aici
România, pe locul doi în topul cu cel mai mare deficit bugetar din Europa. Date de ultimă oră de la Comisia Europeană
România, pe locul doi în topul cu cel mai mare deficit bugetar din Europa. Date de ultimă oră de ...
Papa Francisc va fi înmormântat sâmbătă. La funeralii va participa și Ilie Bolojan, președintele interimar al României
Papa Francisc va fi înmormântat sâmbătă. La funeralii va participa și Ilie Bolojan, președintele ...
O firmă americană face angajări în România. Ce salarii oferă și ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să se angajeze
O firmă americană face angajări în România. Ce salarii oferă și ce condiții trebuie să îndeplinească ...
Horoscop 23 aprilie 2025. Se anunță o zi marcată de decizii importante. Cine sunt nativii care își dau demisia de la locul de muncă
Horoscop 23 aprilie 2025. Se anunță o zi marcată de decizii importante. Cine sunt nativii care își ...
Avertizare meteo de vreme rea. A fost emis COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină. Este vizat și Bucureștiul
Avertizare meteo de vreme rea. A fost emis COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină. Este vizat și ...
Noi vouchere pentru români. Cine poate beneficia de voucherele de sănătate
Noi vouchere pentru români. Cine poate beneficia de voucherele de sănătate
Cât costă cazarea la mare de 1 Mai 2025. Ce prețuri sunt în Mamaia, Năvodari, Eforie și Mangalia
Cât costă cazarea la mare de 1 Mai 2025. Ce prețuri sunt în Mamaia, Năvodari, Eforie și Mangalia
Ultima dorință a Papei Francisc. Ce a scris în testament
Ultima dorință a Papei Francisc. Ce a scris în testament
Val de cutremure în România. Cinci seisme s-au produs în mai puţin de 24 de ore în zona Vrancea
Val de cutremure în România. Cinci seisme s-au produs în mai puţin de 24 de ore în zona Vrancea
Vești proaste pentru români. Se măresc taxele. Economist: ”Mutăm dintr-un buzunar în altul”
Vești proaste pentru români. Se măresc taxele. Economist: ”Mutăm dintr-un buzunar în altul”