Generatorul de energie electrică poate fi soluţia temporară atunci când avem pene de curent cu condiţia să nu-ţi dubleze costurile. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat săptămâna trecută că nu există motive de a ne teme de pene de curent generalizate, de blackout, sau alte scenarii vehiculate în spaţiul public şi a făcut apel la simţ de răspundere, să nu alarmeze românii, pentru că nu sunt motive de panică. Ministrul s-a referit şi la spitale, arătând că trebuie să aibă generatoare, pentru că aşa este legea iar acolo unde nu merg, trebuie căutaţi şi pedepsiţi cei vinovaţi.
”Nu există motive de a ne teme de pene de curent generalizate, de blackout, sau alte scenarii vehiculate în spaţiul public. Fac un apel către toţi cei din spaţiul public să aibă un simţ de răspundere, să nu alarmeze românii, pentru că nu sunt motive de panică”, a spus ministrul Energiei, după întâlnirea cu producătorii din sistemul de energie. Sebastian Burduja a precizat că ”există avarii locale”.
”Există avarii locale, suntem la curent, operatorii de distribuţie su intervenit prompt, sunt reacţii corecte, în teren”, a precizat el.
O mare parte din hidrogenul planetei este blocat în apă. Așa-numitul hidrogen „verde” este o modalitate de a-l extrage fără emisii. Această extracție se bazează pe energie regenerabilă, folosită pentru a alimenta electroliza. Electroliza este procesul chimic necesar pentru a separa atomii de hidrogen și oxigen din apă.
Extragerea hidrogenului în acest mod a fost criticată constant, din cauza eficienței sale scăzute și a costului ridicat. Enapter susține că electrolizatorul său AEM rezolvă aceste probleme și oferă o modalitate rapidă și ușoară de a produce energie verde, chiar și acasă.
Enapter spune că generatorul său folosește aproximativ 2,4 litri de apă pentru a genera suficient hidrogen pentru o casă, timp de câteva zile.
Enapter se confruntă cu o cerere mare pentru electrolizoarele AEM pentru producerea de hidrogen verde. Soluțiile Enapter sunt utilizate într-un număr mare în diverse proiecte pentru clienți în 52 de țări din întreaga lume.
Cu toate acestea, numărul exact de zile depinde de capacitatea de stocare a energiei. Această cantitate de apă este egală cu jumătate din apa folosită pentru spălarea unui vas de WC (5 litri) și de opt ori mai mică decât consumul de apă al unei mașini de spălat vase (20 litri).
Enapter s-a alăturat recent altor șapte companii europene de top în domeniul tehnologiei curate pentru a anunța formarea unei noi Coaliții pentru extinderea Cleantech pentru a ajuta Europa să devină neutră din punct de vedere climatic, autonomă energetic și competitivă din punct de vedere industrial.
Susținătorii tehnologiei susțin că hidrogenul ar putea reprezenta o soluție pentru decarbonizarea industriilor grele și poluante. Există, totuși, unele întrebări cu privire la costuri.
Hidrogenul verde poate contribui la asigurarea securității energetice și la securitatea alimentară prin producerea amoniacului verde pentru îngrășăminte.
Un adolescent român a uimit lumea întreagă cu noua sa invenție încă de anul trecut. Un generator de energie care poate produce curent electric pentru un cartier. V-ați fi imaginat vreodată un generator de energie de dimensiunile unei doze de suc, dar care să producă timp de jumătate de secol curent electric? Este invenția lui Vladimir Vîrzob, un adolescent de doar 15 ani din Drobeta Turnu Severin, potrivit Realitatea.net. Concepută în baza unui principiu mai vechi, bateria este gândită să facă parte din tehnologia viitorului.
Vladimir Vîrzob este un adolescent de doar 15 ani, dar cu o minte strălucită și ambiții uriașe. Tânărul a a inventat o baterie nucleară de mici dimensiuni, dar cu o putere fantastică. Bateria poate lumina un cartier întreg timp de 100 de ani.
„Bateria nucleară KN-9 reprezintă o sursa de energie pentru o perioada indelungată. Funcționează după principiul iradierii unui material electric. Invenția este compusă din mai mulți cilindrici concentrici”, a explicat adolescentul în cadrul unei conferințe.
Impresionantă nu este numai creația lui Vladimir Vîrzob, ci și dimensiunile extrem de mici ale bateriei. Dacă facem o comparație cu volumul surselor de energie din zilele noastre, bateria este de o sută de ori mai mică.
„Invenția mea se referă la o baterie radio-izotopică ce are ca principiu de bază un principiu ce datează de la mijlocul secolului al XX-lea. Mă refer la convertirea radiațiilor nucleare în energie electrică. De asemenea, aduce o abordare inovativă acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost încă studiată de comunitatea științifică”, mai spunea tânărul în cadrul aceleiași conferințe.
Întrebat de costurile de producere al unui astfel de generator de energie, tânărul a explicat că tehnologia sa este foarte eficientă. Astfel, raportul calitate-preț devine unul foarte bun.
„Nu pot să mă pronunț clar în privința costului de producție. Însă raportând cantitatea de energie emisă la costul relativ de producție, pot spune că este mult mai eficientă decât anumite tehnologii deja existente pe piață la ora actuală”, mai spune Vladimir Vîrzob.
Invenția a fost premiată la Salonul internațional de Inventică de la Iași, iar cercetătorii apreciază că aceasta ar putea produce o cantitate importantă de energie.
Vladimir este acum la un nou premiu, la un salon de inventică, după medalia de aur obținută în 2020. Atunci a realizat un moderator nuclear folosit în decontaminarea suprafețelor radioactive.