PENNY, unul dintre cei mai mari retaileri din România, implementează un program de disponibil în toate magazinele din țară prin care clienții pot retrage numerar de la casă când își plătesc cumpărăturile, iar valoarea maximă a tranzacției este de 200 de lei.
Acest sistem de retragere numerar la casa de marcat este disponibil pentru toate cardurile de credit sau debit care au această opțiune activă.
Clienții care vor să folosească acest serviciu nu vor fi condiționați de o valoare minimă a bonului de cumpărături pentru a putea retrage bani lichizi la casa de marcat. Suma maximă pe care clienții PENNY o pot ridica odată cu plata cumpărăturilor este de 200 de lei.
„Suntem foarte bucuroși să introducem serviciul în toate magazinele din țară. Este o premieră în domeniul retail-ului autohton și avem încredere că putem contribui la dezvoltarea acestui sistem în România. Ne dorim să venim cât mai mult în întâmpinarea nevoilor consumatorilor, iar sistemul reprezintă un serviciu atractiv, deoarece le oferă clienților posibilitatea de a retrage numerar într-un mod simplu și rapid, fără să fie nevoiți să se oprească la un bancomat. În plus, serviciul ne va ajuta și în procesul de fidelizare a clienților”, a declarat, într-un comunicat de presă, Raffaele Balestra, CFO PENNY România.
În SUA și Marea Britanie este ceva obișnuit ca un client să retragă numerar de la casă atunci când plătește cumpărături cu cardul de credit. În Europa de Est este un serviciu nou, dar a luat avânt în Ucraina în timpul războiului, cu ajutorul PrivatBank.
În Ungaria, trei mari lanțuri de supermarketuri iau în calcul introducerea operațiunilor de cashback, precum retragerile de numerar de la casă când sunt plătite cumpărăturile. Astfel de servicii au revenit după ce guvernul maghiar a schimbat în luna decembrie regulile cu privire la retragerile de numerar fără comisioane.
Până acum, maghiarii puteau scoate de la bancomate gratuit în două tranșe lunare până la 150.000 de forinți. De acum, clienții magazinelor pot retrage prin cashback, gratuit, până la 40.000 de forinți pe lună în două tranșe.
În Ungaria, sistemul a funcționar doar în supermarketurilr Penny, prin intermediul celei mai mari bănci locale, OTP. Lanțul asigură astfel de servicii din 2017, iar implementarea proiectului a durat doi ani.
În Ucraina, la câteva săptămâni după invazia rusă, PrivatBank a lansat un program de retragere de numerar de pe cardurile bancare odată cu plata cumpărăturilor. La această campanie s-au alăturat rapid supermarketuri precum Varus, Fora, Sym23, Silpo și peste 200.000 de retaileri mici.
PrivatBank asigura la introducerea servicului că acesta a funcționat bine în Polonia, Cehia și Germania. În Polonia acest tip de serviciu se numește retrageri la magazin. În 2022, limita de retragere era de 300 de zloți pentru carduri Visa și de 500 de zloți pentru cele Mastercard, potrivit zf.ro.
Persoanele fizice care dețin carduri bancare și care au nevoie de bani în numerar se pot adresa, începând de astăzi, și comercianților de bunuri sau servicii. În anumite condiții, aceștia pot elibera o sumă de până la 200 de lei, în limita disponibilului existent în casă la acel moment. Cu toate acestea, măsura nu va avea efectele scontate, numărul comercianților care vor oferi facilitatea fiind extrem de redus, în contextul în care pragul de la care există obligația de a accepta plăți cu cardul va crește în curând, în mod semnificativ.
Clienții care dețin carduri bancare și achiziționează bunuri sau servicii de la comercianți le vor putea solicita acestora acordarea unui avans în numerar, în baza Legii nr. 209/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Deși legea a avut termen de intrare în vigoare în data de 1 ianuarie 2017, întârzierea publicării normelor de aplicare a făcut ca măsura să se aplice efectiv începând de astăzi.
Comercianții care ar putea să acorde clienților această facilitate sunt, în baza Legii nr. 209/2016, doar aceia care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei. De asemenea, de la acest prag apare obligația acestora de a accepta ca mijloc de plată cardurile bancare. Cu toate acestea, conform unui proiect de act normativ adoptat recent de Camera Deputaților, doar firmele cu o cifră de afaceri de peste 50.000 de euro vor avea obligația de a accepta plăți cu cardul și în viitor.