Pensionarii cu pensii mari, dar și cei care au pus la saltea toată viața preferă să fie chibzuiți și să trăiască sub nivelul de trai pe care și l-ar permite.
Un studiu citat de Wall Street Journal dezvăluie că, în medie, cuplurile vârstnice, care dețin active financiare de cel puțin 100.000 de dolari, își retrag anual doar 2,1% din economii. La studiu au participat aproximativ 20.000 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani.
Jay Myer (62 de ani) s-a pensionat în 2019. A fost director de software, dar nu a avut un salariu stabil, iar acest lucru l-a determinat să-și gestioneze cu mare atenție toate cheltuielile și să nu cumpere altceva decât strictul necesar.
Când a observat că el și soția sa, Anita, cheltuiau cu aproximativ 1.800 de dolari mai mult decât anticipaseră, Myer a decis să-și reevalueze finanțele. Au ajuns, astfel, la concluzia că își pot permite să aloce mai multe resurse pentru prioritățile lor: călătoriile și timpul petrecut alături de nepoți.
Planurile lor includ două croaziere în 2025 și o vacanță împreună cu fiul lor și familia acestuia. Pe lângă asta, cuplul își ajută financiar și cei doi fii adulți.
„Sunt la început de drum și au mai multă nevoie de bani decât noi”, a explicat Myer.
Retragerea banilor din conturile de pensii poate fi resimțită la fel de apăsător ca pierderile suferite în timpul căderilor bursiere, arată studiul citat de Wall Street Journal. Economisirea este percepută adesea ca o virtute, în timp ce cheltuielile pot părea un act de iresponsabilitate, explică Adam Chapman, consilier financiar specializat în pensionare.
Cheltuirea banilor economisiți le aduce, frecvent, pensionarilor sentimentul de vină și îngrijorarea că oamenii îi vor cataloga ca „imprudenți”.
„Cei care se consideră cumpătați se pot simți inconfortabil atunci când își permit luxuri, precum un bilet de avion la clasa întâi sau un ceas elegant. Se întreabă ce vor spune vecinii și dacă astfel își pierd identitatea de oameni prudenți”, spune Chapman.
Pentru a-și reduce teama de cheltuieli, unii pensionari aleg să își împartă economiile în conturi dedicate obiectivelor specifice, cum ar fi călătoriile.
„Dacă știi că ai 300.000 de dolari rezervați pentru vacanțe, îți va fi mai ușor să îi folosești”, explică David Blanchett, expert în planificare financiară.
Această abordare îi ajută pe pensionari să profite mai devreme de banii economisiți, atunci când sunt mai sănătoși și capabili să se bucure de experiențele planificate.