- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Pericol pentru România! Țara poate pierde 300 de milioane de euro din PNRR. Guvernul e în presiune!

13 Oct, 15:55 • Mălureanu Rebecca
România riscă pierderea a 300 de milioane de Euro din fondurile PNRR. Guvernul este presat să ia o hotărâre înre-un termen de 6 luni pentru a preveni aceste pierderi.
Pericol pentru România! Țara poate pierde 300 de milioane de euro din PNRR. Guvernul e în presiune!

România pe punctul de a pierde 300 de milioane de euro, bani ai PNRR, dacă nu va reduce pragul de impozitare al microîntreprinderilor, actual, de 500.000 de euro. Oficialii Comisiei Europene doresc, potrivit unor surse oficiale, citate de TVR Info, ca noul prag să fie scăzut la doar 88.500 de euro, iar guvernanții au termen de decizie șase luni! Reprezentații mediului de afaceri trag avertismente că o nouă modificare în sistemului fiscal va dăuna tot mai mult la micilor afaceri.

Modificările din PNRR

Prin Planul National de Redresare și Reziliență se va ajusta pragul de impozitare pentru IMM-uri care momentan este la 500.000 de euro. Comisia Europeană cere reducerea la doar 88.500 de euro, susțin surse oficiale. Este o măsură îngrijorătoare pentru cei care dețin afaceri mici.

„Este o scădere foarte mare. Ne dorim să rămână același prag ,vă dați seama, de 500.000 de euro sau în cel mai rău caz să coboram la 300.000. Altfel impactul este foarte mare”, a spus Stere Fudulea, secretar general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.

Dacă nu apar modificări în regimul de impozitare, atunci România poate pierde 300 de milioane de euro, din a treia tranșă din PNRR.

România pe punctul de a pierde 300 de milioane de euro, fonduri PNRR
România pe punctul de a pierde 300 de milioane de euro, fonduri PNRR

Vezi și: Ce avere au Andra și Cătălin Măruță. Cei doi au mai multe afaceri, în 2023 și-au deschis cea mai recentă firmă: „Noi am muncit, când alții se distrau”

„Vom avea o discuție în coaliție. Presupun că va fi una din rarele discuții pe care o să le am direct cu domnul președinte Nicolae Ciucă. Spunea că nu va răspunde la telefon… Avem timp șase luni”, a spus Marcel Ciolacu.

Experții în economie atenționează că înlocuirea impozitului pe venit, cu unul pe profit nu rezultă defapt căștiguri mai mari la bugetul de stat.

„În general aici trebuie făcut un studiu. Trebuie să vezi dacă din aceste companii ele aveau și profit. Dacă erau foarte profitabile și din cei 16% pe impozit pe profit ai obține mai mulți bani la buget, sigur se justifică această măsură. Altfel, este doar o îngreunare a contabilității (…) și (…) veniturile la buget să fie mai mici pentru că aceste firme sunt pe pierdere”, Dragoș Cabat, analist financiar.

Actual, microîntreprinderile cu venituri anuale de maxim 60.000 de euro, inclusiv, plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri. Cele care încasează peste această limită, de 3%. În 2023, pragul de impozitare pentru micii antreprenori a fost redus la jumătate, de la 1 milion de euro, la nivelul din prezent de 500.000 de euro.

Citește și: România nu renunță! Ministrul Cătătălin Predoiu continuă lupta României pentru Schengen