Această perioadă a anului este dedicată recoltării porumbului, iar munca de teren confirmă faptul că seceta a produs pagube extinse în toată Uniunea Europeană. Aceasta ar putea fi cea mai scăzută recoltă din ultimii 15 ani, conform Reuters. România este țara care concurează cu Franţa pentru titlul de cel mai mare producător de porumb din UE, iar recolta este afectată în diferite grade.
Citește și: Vrei să îți scoți apartamentul la închiriat? Află ce îți poate face ANAF-ul dacă iei banii „la negru”
„Porumbul a fost cereala cea mai afectată de secetă anul acesta, deşi în zonele unde am putut menţine temperaturi adecvate prin irigaţii randamentele sunt în regulă”, a declarat ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, pentru Reuters.
Ministrul nu emis estimări cu privire la producţia de anul acesta, însă a spus că recolta ar putea acoperi necesităţile interne şi ar permite chiar și exporturi reduse. Seceta şi valurile succesive de căldură au afectat porumbul, din întreaga Uniune Europeană, exact în perioada esenţială de creştere, iar ploile din ultima lună par să fi sosit prea târziu.
„În Uniunea Europeană, impactul secetei, în pofida unor reprize de ploaie, a făcut ca perspectivele privind randamentul culturilor să fie slabe”, a avertizat organismul de monitorizare a recoltelor AMIS.
Comisia Europeană a emis o prognoza sumbră cu privire la recolta de porumb a blocului comunitar la 55,5 milioane de tone, unii analiştii avertizând că ar putea fi cel mai scăzut volum din 2007. Cea mai afectată ar putea fi Ungaria, săptămâna aceasta Ministerul Agriculturii estimând o scădere de peste 50% a recoltei faţă de 2021, la 3 milioane de tone. Importurile totale de porumb ale UE în 2022/2023 ar urma să se situeze la 21 milioane de tone, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, a previzionat Comisia Europeană
Franța se așteaptă la cea mai scăzută producţie din ultimele trei decenii, cele mai afectate au fost culturile care nu au fost irigate, acestea reprezentând două treimi din suprafaţa plantată. Organizaţia AGPM previziona săptămâna aceasta o producţie de 10 milioane de tone, în linie cu previziunile pieţei şi sub prognozele Ministerului Agriculturii, de 11,3 milioane de tone, care ar fi deja cel mai scăzut nivel din ultimii 32 de ani. Și Italia și Germania sunt puternic afectate de seceta din vară.
Pe de altă parte Polonia susține că producția ar fi crescut, iar analişti se aşteaptă ca producţia de porumb să depăşească nivelul din 2021, în urma majorării suprafeţelor cultivate şi a impactului moderat al secetei.
Alte articole: De pe terenul de fotbal direct la fermă! Neymar își cumpără 20.000 de vite