- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Petrolul se scumpeşte! Arabia Saudită a anunţat că reduce producția de petrol cu 1 milion de barili pe zi

05 Jun, 13:03 • Stefan Simion
Petrolul se scumpeşte ca urmare a deciziei Arabiei Saudite de a reduce producţia cu 1 milion de barili pe zi. Măsura, care va intra în vigoare în iulie, este parte a unui acord mai larg al OPEC+ la care s-a ajuns duminică, în condiţiile în care grupul se confruntă cu scăderea preţurilor petrolului şi un excedent al ofertei, potrivit Reuters.
Petrolul se scumpeşte! Arabia Saudită a anunţat că reduce producția de petrol cu 1 milion de barili pe zi

Petrolul se scumpeşte! Ministrul saudit al Energiei, Prinţul Abdulaziz, a anunțat, duminică, că Arabia Saudită va reduce producția de la aproximativ 10 milioane de barili pe zi la 9 milioane, începând cu luna iulie, cea mai mare scădere din ultimii ani. Totodată, oficialul a precizat că măsura va fi menţinută şi după luna iulie, dacă va fi necesar.

Petrolul se scumpeşte ca urmare a deciziei Arabiei saudite de a reduce producția cu 1 milion de barili pe zi

Cartelul OPEC + nu a făcut nicio modificare la reducerile planificate de producţie de petrol pentru acest an, în timp ce țara care asigură președinția coaliţiei, Arabia Saudită, a anunţat noi scăderi voluntare. Astfel, la capătul a şapte ore de discuţii, s-a decis reducerea producţiei ţintă din 2024 cu încă 1,4 milioane de barili pe zi, scrie economica.net

În realitate, însă, multe dintre aceste reduceri nu vor fi reale, deoarece grupul a redus ţintele pentru Rusia, Nigeria şi Angola, pentru a le alinia cu nivelurile lor actuale de producţie.

În schimb, Emiratelor Arabe Unite li s-a permis să crească producţia.

Citeste si Date oficiale. România este unul dintre puținele state din UE cu situri de producție de petrol și gaze active

Grupul țărilor exportatoare de petrol (OPEC+, care include și Rusia) livrează aproximativ 40% din țițeiul necesar la nivel mondial, ceea ce înseamnă că deciziile sale de politică pot avea un impact major asupra preţurilor petrolului. Cartelul are în vedere reduceri de 3,66 milioane de barili pe zi, adică 3,6% din cererea globală. OPEC+ are deja în vigoare o reducere de 2 milioane bpd convenită anul trecut şi care se ridică la 2% din cererea globală.

Petrolul se scumpeşte

În aprilie, OPEC+ a convenit şi o reducere voluntară surpriză a producţiei de petrol, de 1,6 milioane bpd, care a intrat în vigoare în luna mai, fiind valabilă până la sfârşitul anului 2023. Anunţul din aprilie a avut drept consecinţă creşterea preţurilor petrolului cu aproximativ 9 dolari pe baril, la peste 87 de dolari, dar acestea au scăzut rapid sub presiunea preocupărilor legate de creşterea economică şi cererea globală.

Vineri, prețul petrolului Brent, de referință, s-a stabilit la 76 dolari pe baril.

OPEC+, acuzat că manipulează preţul petrolului

Occidentul a acuzat OPEC+ că manipulează prețurile petrolului și subminează economia globală prin costurile ridicate ale energiei. Totodată, OPEC+ a fost acuzat că este de partea Rusiei, în ciuda sancțiunilor occidentale aplicate Moscovei.

Citeste si Prețul gazelor naturale, în scădere în Europa. Traderii nu exclud posibilitatea să se înregistreze …

Membrii OPEC+ au explicat, însă, că tipărirea de bani din Occident în ultimul deceniu a determinat inflația și a forțat națiunile producătoare de petrol să acționeze pentru a menține valoarea exportului lor principal.

Țările asiatice, precum China și India, au cumpărat cea mai mare parte din exporturile de petrol rusești și au refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult