comunică scăderea acțiunilor, marţi, pe Wall Street, din cauza escaladării conflictului din Orientul Mijlociu care a potolit investitorii entuziasmați după un trimestru puternic. Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 238 de puncte, sau cu 0,4%. S&P 500 a scăzut cu 1,1%, iar Nasdaq Composite a pierdut 1,9%.
Preţul ţiţeiului West Texas Intermediate a crescut cu 5% după ce Forţele de Apărare ale Israelului au declarat că Iranul trage cu rachete în ţară.
O creştere a indicelui de volatilitate CBOE (VIX) , cunoscut şi sub numele de indicatorul fricii de pe Wall Street, peste nivelul 20, a subliniat îngrijorarea tot mai mare în rândul comercianţilor.
”Frica de contagiune este întotdeauna destabilizatoare. În afară, desigur, de impactul primordial asupra vieţilor, pieţele sunt afectate direct atunci când există forţe care aproape promit un anumit nivel de destabilizare”, a spus Keith Buchanan, manager senior de portofoliu la Globalt Investments.
Ai mai putea citi și: Wall Street trage un semnal de alarmă. Oamenii nu-și mai permit să plătească creditele. Previziunile economice ale bancherilor
Mari probleme pentru piață au fost evidențiate de aproximativ 4 din 5 acțiuni din cadrul S&P 500, care s-au tranzacţionat în scădere marţi.
Sectorul energiei din cadrul S&P 500 s-a diferenţiat în mod semnificativ urcând cu peste 1%, de pe urma datelor referitoare la conflictul din Orientul Mijlociu.
Sectorul tehnologiei a fost extrem de afectat, contribuind la pierderile uriaşe ale Nasdaq. Tesla, Nvidia şi Apple au scăzut în acțiuni cu peste 3%. Dar acţiunile Meta au progresat, apropiindu-se de maximele istorice.
Acţiunile cu capitalizare mică au fost, de asemenea, lovite, Russell 2000 coborând mai mult de 1%.
Declinul de marţi vine după ce S&P 500 şi Dow au înregistrat recorduri de închidere în sesiunea anterioară, care a marcat sfârşitul lunii şi trimestrului de tranzacţionare.
De obicei, cea mai neprielnică lună a anului pentru acțiuni este septembrie, dar de data aceasta a susținut contrariul orientărilor precedente. Cei trei indici majori ai Wall Street au înregistrat câştiguri lunare, devenind primul septembrie pozitiv pentru S&P 500 din 2019. S&P 500, Dow şi Nasdaq au încheiat, de asemenea, al treilea trimestru în teritoriu pozitiv.
Acţiunile au înaintat luni chiar şi după ce preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a subliniat că banca centrală ”nu se află pe niciun curs prestabilit” , având în vedere deciziile viitoare privind politica dobânzilor.
Te-ar putea interesa și: Inflația în Italia a scăzut sub 1%. BCE e presată să reducă dobânzile