Numărul permiselor de muncă a crescut rapid în majoritatea statelor est-europene, uneori pentru cetăţeni proveniţi din anumite state din afara UE.
Spre exemplu, în 2022, România a acordat aproape 5.200 de permise de muncă pentru cetăţeni din Sri Lanka, ceea ce reprezintă mai mult de 50% din permisele de muncă acordate acestei ţări din întreaga Uniune Europeană. Similar, România a acordat 6.700 de permise de muncă pentru cetăţeni din Nepal, reprezentând aproximativ 22% din totalul permiselor de muncă acordate cetăţenilor nepalezi în UE, şi 2.600 de permise de muncă pentru cetăţeni din Bangladesh, aproximativ 12% din permisele de muncă acordate de UE27 pentru acest stat”, a precizat sursa citată.
Documentul mai arată că doar 10% din totalul permiselor de muncă în UE acordate cetăţenilor unor state precum Turcia sau Moldova au fost date de România în 2022. Aceste cifre se referă la primele permise de muncă acordate într-un stat al UE27, permise care pot fi ulterior prelungite de către angajatori fără a fi nevoie ca statul membru să emită un alt permis similar.
”În schimb, statul gazdă poate prelungi permisul de muncă anterior acordat, ceea ce duce la posibile neclarităţi cu privire la numărul total de muncitori extra-comunitari activi pe piaţa muncii dintr-un stat membru”, mai precizează Monitorul Social.
Cu toate acestea, datele Eurostat arată că majoritatea muncitorilor extra-comunitari nu rămân în România.
“În timp ce în anul 2022, peste 31.000 de permise de muncă au fost acordate, populaţia extra-comunitară totală, cu permis de şedere, în România în 2022 era de numai 115.000, sub 1% din populaţia României. De fapt, România are una dintre cele mai scăzute populaţii extra-comunitare din UE27”, mai precizează documentul.