Piața muncii în 2025. Un reputat specialist în resurse umane face o radiografie îngrijorătoare a ceea ce se întâmplă acum în multe companii și trage un puternic semnal de alarmă. Mulți oameni se trezesc concediați ori obligați să renunțe la flexibilitate, la munca de acasa.
Suzanne Lucas, consultant de resurse umane, a expicat pentru Business Insider, că trăim o perioadă care este dominată de puterea angajatorilor. S-au dus vremurile în care angajații își puteau impune dorințele și condițiile. Din cauza evoluțiilor economice, companiile sunt tot mai stricte, iar șefii tot mai lipsiți de empatie. Unii își doresc lucrătorii înapoi la birou mai des și devin din ce în ce mai puțin interesați de cerințele lor, conștienți de sănătatea mintală, doresc echilibru între viața profesională și viața privată.
Meta, Microsoft, BP și Boeing sunt doar câteva dintre companiile care vor concedia personal în 2025.
Unii angajatori devin mai creativi în ceea ce privește modul în care renunță la personalul cu performanțe scăzute, angajându-se în tactici precum „concedierea pe furiș”, în care implementează mandate stricte de revenire la birou pentru a face rolurile angajaților din ce în ce mai inconfortabile și mai puțin atractive.
Alții reprimă „păcatele mici”, concediind lucrătorii pentru mici indiscreții. Meta a concediat câțiva lucrători care au folosit tichetele alimentare în mod necorespunzător, în timp ce unii angajați EY au avut aceeași soartă pentru că au vizionat mai multe videoclipuri de formare simultan.
Joe Galvin, directorul de cercetare al platformei de coaching executiv Vistage, a declarat pentru Business Insider că șefii sunt supuși mai multor presiuni pentru a se asigura că angajații lor sunt cei mai performanți.
Lucrătorii, pe de altă parte, se luptă cu flexibilitatea din epoca pandemiei la care sunt pregătiți să renunțe.
„Poate că șefii spun: „Nu trebuie să suport chestiile astea mileniale sau din generația Z”, a spus Galvin. „Există un fir comun sub toate acestea și aceasta este tensiunea dintre șef și muncitor”.
Citește și: Criza economică lovește aproape de București. Val de concedieri masive în două județe învecinate
Dinamica puterii dintre angajatori și angajați este un pendul constant și poate în orice moment.
„Când este o piață a angajatorilor, ceea ce este chiar acum, companiile sunt mult mai pretențioase decât atunci când este o piață a angajaților”, a spus Suzanne Lucas, un consultant de resurse umane și scriitor care a devenit cunoscut pentru blogul ei, Evil HR Lady, pentru BI.
Mulți oameni cu înaltă calificare și experiență și-au pierdut locul de muncă recent. Volumul de talent care intră în grupul oamenilor liberi de contract înseamnă că în viitor „companiile pot fi foarte pretențioase”, a spus Lucas. „Dacă ești leneș, pot găsi pe cineva care să te înlocuiască. Cu alte cuvinte, angajații ar fi bine să muncească din greu.”