În ultimul trimestru al anului 2023, economia României a înregistrat fluctuații semnificative în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Analiza ajustată sezonier arată că PIB-ul a ajuns la 420,72 miliarde lei la prețuri curente, cu o scădere reală de 0,5% față de trimestrul precedent, dar cu o creștere modestă de 1,1% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022, arată News.ro.
Seria brută a PIB-ului indică o creștere generală de 2,1% în anul 2023 față de anul anterior, ajungând la 1.605.591 milioane lei la prețuri curente. În trimestrul IV, PIB-ul a atins 481.432 milioane lei la prețuri curente, înregistrând o creștere de 3% față de același trimestru din 2022.
Analizând contribuțiile pe categorii de resurse la creșterea PIB-ului în anul 2023, observăm unele consistențe și schimbări minore. Sectoarele agricol, silvicultură și pescuit au avut o contribuție stabilă de 0,4%, la fel și industria și construcțiile. Pe de altă parte, sectorul comerțului, transportului și hotelurilor a avut o ușoară scădere, iar intermedierile financiare și asigurările au înregistrat o stagnare.
Te-ar putea interesa și: PIB-ul României din trimestrul IV 2023 a fost mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul III. Economia a crescut cu 2,1% anul trecut
O privire mai atentă asupra utilizării PIB-ului arată că cheltuielile pentru consumul final individual și colectiv al administrațiilor publice, precum și formarea brută de capital fix, au avut o contribuție semnificativă la creșterea PIB-ului în anul 2023. Acest lucru poate indica eforturile de investiții și de stimulare a consumului din partea sectorului public și privat.
Revizuirile trimestriale, conform cerințelor Regulamentului 2304/2016, au evidențiat consistența datelor și o monitorizare riguroasă a performanței economice. Trimestrul III a fost supus unei revizuiri obligatorii, fără a aduce modificări semnificative față de datele anterioare.
În ansamblu, deși anul 2023 a adus o creștere modestă a economiei românești, persistă unele provocări și incertitudini în ceea ce privește anvergura și durabilitatea acestei creșteri. Cu toate acestea, datele INS furnizează o bază solidă pentru monitorizarea și ajustarea politicilor economice în vederea stimulării creșterii și a asigurării unei dezvoltări durabile pe termen lung a țării.