Piețele reprezentau cândva locul de unde toți românii se aprovizionau cu fructe, legume, carne și tot ce considerau ei necesar. Acele timpuri par demult trecute, mersul la taraba devenind o activitate rară. Cetățenii preferă alte forme de comerț precum marile magazine străine, apărute pe teritoriul României.
„Mă duc să fac piața” rar mai spui când mergi la tarabă. Expresia s-a determinologizat și a ajuns să fie folosită pentru momentele în care pleci la Carrefour, Lidl, Kaufand și alte supermarketuri. Se vede și în marile spații de acest fel, cum ar fi Piața Obor. În weekend, când erau pline tarabele de marfă, acum abia mai găsești ce să cumperi. Nu mai punem la socoteală că prețurile sunt extrem de similare cu cele din magazine.
Președintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România (AAPR), Ioan Teodor Birţ, a adus în discuție despre această problemă. Conform spuselor sale, producătorii locali au început să îndepărteze de piețe. Aceștia preferă să vândă angro, să dea cantități mari și să scape de o grijă. Au pornit deja dezbaterile cu fermierii și legumicultorii, pentru a găsi o soluție.
Citește și: Prețul hreanului a luat-o razna! E mai scump decât pieptul de pui și ceafa de porc
„Vrem să facem schimb de idei, să luăm lucrurile bune care funcţionează şi să le implementăm şi în celelalte pieţe”, a declarat pentru Agerpres preşedintele AAPR.
Ioan Teodor Birţ este convins că piețele din România se află într-o decădere, împuținându-se constant. În AAPR au mai rămas doar 35, de exemplu, din întreaga țară. Pare că producătorilor li s-a ajuns să arunce marfa și aleg, în multe cazuri, să colaboreze direct cu marile magazine.
„Din păcate, pieţele nu traversează o perioadă foarte bună având în vedere că producătorii agricoli sunt tot mai puţini, încercăm soluţii pentru a-i aduce în piaţă. Pot să vă spun că numărul lor a scăzut, cauzele sunt diverse, în primul rând nu mai sunt familiile atât de numeroase, pe de altă parte producţia este mare, iar ei preferă să vândă marfa angro. (…) Au nevoie de desfacere, iar pentru că produsele sunt perisabile, nu pot să vândă cantităţi mari cu kilogramul”, a precizat preşedintele AAPR.
Dacă situația se va prezenta în același mod, în viitorii ani, ne vom mai aminti de piețele tradiționale doar în imaginația noastră sau din povestirile bunicilor.
Vezi și: România, printre puținele țări cu prețuri explozive. Motorina, mai scumpă decât în Bulgaria!