Salariații care cotizează la Pilonul 2 de pensii vor avea venituri mai mari când se vor pensiona. Fondurile de pensii private Pilon II au un randament mediu de 18% în ultimul an, cu mult peste inflaţia de 8,8%, anunță ZF.
Cu un randament mediu de 18% din septembrie 2022 la septembrie 2023, cele şapte fonduri de pensii private Pilon II sunt acum cu mult peste rata inflaţiei de 8,8% din această perioadă pe fondul aprecierii acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti, acolo unde fondurile sunt cei mai mari investitori, scrie sursa citată.
Performanţele din ultimele 12 luni arată astfel: 17,1% pentru Vital, 17,6% pentru Metropolitan Life Pensii Private, 17,7% pentru BCR Pensii, 17,8% pentru BRD Pensii, 18,3% pentru AZT Viitorul Tău, 18,3% pentru NN Pensii, 19,6% pentru Aripi. ZF a calculat această evoluţie pe baza valorii unitare a activului net (VUAN) publicată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Citește și: Pensii în valoare de 5.000 de lei în România. Casa de Pensii anunță cine va primi banii
Sunt vești bune pentru cei 8 milioane de salariaţi români, dar și pentru administratorii acestor fonduri, mai ales că în 2022 fondurile au avut scăderi. Însă acestea au fost recuperate în primele luni ale anului 2023.
„Este o evoluţie foarte bună, dar aş spune că mai degrabă firească pentru Pilonul II, dovedind că scăderile de anul trecut au fost conjuncturale şi de scurtă durată. Fondurile de pensii private au un orizont de termen foarte lung, stagiul de cotizare este de 30-40 de ani, de aceea contează puţin spre deloc să ne uitam la rezultate anuale, importante fiind evoluţiile pe termen lung. Din acest punct de vedere, Pilonul II din România stă foarte bine în context european, fiind printre sistemele cu cele mai bune performanţe investiţionale şi cele mai reduse costuri pentru români“, spune Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al Asociaţiei Pensilor Administrate Privat (APAPR).
Citește și: Ce categorie de români poate ieși mai devreme la pensie. Cum se modifică noua lege a pensiilor
„Fondurile private de pensii vor continua să înregistreze rezultate pozitive şi să creeze valoare pentru contributori. Însă trebuie să privim şi să analizăm performanţa pe un ciclu economic. Iar acesta performanţă este mult superioară faţă de ceea ce livrează sistemul public de pensii“, a spus Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România.