- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Planta creată cu ajutorul bioingineriei care ar putea falimenta o întreagă industrie. Costă 130 de dolari

05 Jun, 13:17 • Dobran Viorel
Un start-up francez a lansat pe piață planta minune care poate înlocui purificatoarele de aer, ale căror costuri pot ajunge şi la 4.000 de lei în România.
Planta creată cu ajutorul bioingineriei care ar putea falimenta o întreagă industrie. Costă 130 de dolari

Neoplants, un start-up francez fondat în urmă cu numai cinci ani, a lansat pe piață Neo Px, planta creată cu ajutorul bioingineriei, capabilă să purifice aerul la o rată nemaiîntîlnită, relatează LeMatin.

Practic, o singură plantă reprezintă echivalentul a 30 de plante normale în termeni de purificare a aerului. Și nu doar că poate capta agenții poluanți din aer, dar poate, de asemenea, îndepărta și recicla unii dintre cei mai nocivi poluanți gazoși care se acumulează în interiorul unei locuințe, susțin fondatorii Neoplants.

Românii care au cultivat această plantă au dat lovitura! Se pot îmbogăţi în contextul recoltelor mici din Ucraina

O singură plantă poate costa de la 120 până la 139 de dolari americani și vine la pachet cu un plic ce conține o pudră. Mai exact, tulpina unei bacterii. Aceasta este capabilă să colonizeze rădăcinile, frunzele și solul în care se dezvoltă planta. Bacteria este cea care absoarbe poluanții din aer pentru a se putea dezvolta. Planta, pur și simplu, reprezintă ecosistemul bacteriei, o simbioză între cele două organisme.

Unul dintre compușii volatili organici nocivi, care rezultă în urma arderii compușilor bogați în carbon, este benzenul. Acesta se poate acumula în interiorul locuințelor și poate duce la un grad de poluare a aerului de până la cinci ori mai mare decât în exterior, afirmă oficialii Neoplants. Fapt care, de la sine înțeles, poate duce la efecte extrem de nocive pentru sănătatea oamenilor.

Planta creată cu ajutorul bioingineriei care ar putea falimenta o întreagă industrie

Iar planta Neo Px țintește tocmai astfel de compuși volatili din aer. Unii care provin nu doar din arderea combustibililor fosili, ci și din solvenți, vopsea, adezivi șamd. Este vorba despre agenți poluanți carenu pot fi îndepărtați prin simpla aerisire a camerei, atâta vreme cât ei persistă în produse de curățenie, mobilă sau chiar în pereții locuinței.

Planta care îți umple portofelul. Cultura ce poate aduce un profit de circa 30.000 de euro la hectar

Fondatorii Neoplants susțin că Neo Px nu reprezintă decât începutul. Ei intenționează să creeze în viitorul apropiat plante modificate genetic care să poată absorbi direct agenții poluanți din aer, fără a mai fi nevoie de bacterii. De asemenea, adaugă aceștia, intenționează să producă semințe rezistente la secetă și să creeze arbori cu o capacitate sporită de a absorbi dioxidul de carbon din aer.

Neoplants a început deja să comercializeze astfel de plante minune în SUA, una dintre cele mai promițătoare piețe din acest punct de vedere, însă produsele lor pot fi comandate online în toată lumea.

Un purificator poate ajunge şi la 4.000 de RON

Nivelul de poluare este mult mai ridicat în timpul iernii în toate oraşele mari ale lumii, inclusiv în București. Încălzirea pe bază de gaz și lemn contribuie cel mai mult la asta. Pentru a respira aer curat în locuințe există, însă, o soluție: purificatorul de aer.

Purificatoarele de aer sunt tot mai prezente în casele românilor, și din ce am văzut, tot mai mult în camerele copiilor sau în spațiile unde cei mici petrec mai mult timp. Sunt foarte utile și în clădirile de birouri, la serviciu, și le vedem și în spitale, școli și nu numai.

Tind să cred că purificatoarele de aer vor fi prezente în locuințele noastre la fel ca și mașinile de spălat rufe sau aspiratoarele. Numai că unul performant, Dyson, ajunge şi la 4.100 de lei.

7 moduri simple de a îmbunătăţi calitatea aerului din casă, fără un purificator

Cu preocupări legate de poluarea aerului din exterior, calitatea aerului interior este adesea neglijată, cu toate că poate prezenta riscuri semnificative pentru sănătate, potrivit Tom`s Guide.

Alergiile şi bolile respiratorii pot fi exacerbate de poluanţii interiori precum praful, bacteriile şi mucegaiul. În timp ce purificatoarele de aer oferă o soluţie, există metode alternative de îmbunătăţire a calităţii aerului în locuinţa dumneavoastră fără a fi nevoie de filtre scumpe.

1. Deschideţi ferestrele pentru ventilaţie: Permiterea fluxului de aer natural prin deschiderea ferestrelor poate reduce poluanţii interiori, dar fiţi precauţi cu privire la nivelurile de poluare din exterior.

2. Plante pentru purificarea naturală: Anumite plante absorb dioxidul de carbon şi compuşii organici volatili, îmbunătăţind calitatea aerului şi reducând mucegaiul.

3. Ştergerea şi curăţarea regulată a prafului şi a podelelor: Ştergerea săptămânală a prafului cu o cârpă umedă şi, aspirarea, urmată de ştergerea cu mopul pot minimiza acarienii şi alergenii.

4. Trecerea la uleiuri esenţiale: Evitaţi odorizantele care conţin substanţe chimice dăunătoare folosind uleiuri esenţiale în difuzoare pentru un miros natural şi proaspăt.

5. Optaţi pentru lumânări purificatoare de aer: Lumânările din ceară de albine, soia sau ulei de nucă de cocos pot neutraliza poluanţii, îmbunătăţind calitatea aerului şi creând o atmosferă plăcută.

6. Întreţinerea filtrelor unităţilor de aer conditionat: Schimbarea regulată a filtrelor de aer condiţionat previne acumularea de praf, bacterii şi patogeni.

7. Îndepărtarea încălţămintei în interior: Încurajarea membrilor gospodăriei şi a oaspeţilor să îşi scoată pantofii la intrarea în casă minimizează introducerea poluanţilor exteriori în locuinţă.