Sistemul E-factura, introdus de la 1 ianuarie 2024 a avut deja partea de o mulțime de erori pe bandă rulantă, astfel că eforturile guvernului de a reduce evaziunea fiscală ajung să îi nemulțumească pe contribuabili înainte de a putea fi vizibile efectele lor. În acest context, cetățenii își îndreaptă atenția către Polonia, o țară cu care adesea suntem comparați, pentru a vedea cum au abordat autoritățile de la Varșovia această situație, transmite Antena 3 CNN.
După cum explică Rozalina Lăpădatu, cunoscută pentru activitatea sa în lupta pentru drepturile pacienților și care, în viața profesională lucrează la o firmă care trebuie să folosească E-factura, polonezii au avut o abordare care a avut în centru nevoile antreprenorilor.
Mai exact, aceasta explică faptul că și E-factura din Polonia se confruntă cu o serie de probleme și că, din această cauză, autoritățile au decis să nu mai implementeze sistemul de la 1 iulie 2024, așa cum au stabilit inițial. Această decizie le-ar permite polonezilor să vadă care sunt problemele cu acest sistem și să remedieze defecțiunile și carențele pentru ca utilizatorii să aibă parte de o experiență bună când îl vor folosi.
„E-factura varianta poloneză vine cu multe probleme. Sistemul trebuia implementat începând cu luna iulie 2024, dar autoritățile poloneze au decis să amâne implementarea și între timp să facă o analiza a sistemului pentru a identifica problemele și a le rezolva înainte de implementare. Corect și cu respect pentru firmele private care trebuie susținute și nu încurcate.
Varianta românească o știți. Nu analiză, nu variantă beta, nu testare, noi implementăm direct pe nervii și banii firmelor private. Aceleași firme care plătesc taxe și impozite către Ministerul de Finanțare, acum plătesc și amenzi dacă nu emit facturile prin sistemul nefuncțional e-factura!
Mi se pare corect ca sistemul e-factura să funcționeze pe nervii și banii noștri, că doar nu ați vrea respect din partea statului român pentru contribuabilul corect și care își plătește la timp dările către stat”, scrie Rozalina Lăpădatu.
Te-ar putea interesa și: Ministrul Marcel Boloș anunță că sistemul e-Factura a fost îmbunătățit: Nu mai pot fi introduse facturi duplicat
Inițial, Polonia și-a propus să introducă E-factura de la 1 iulie 2024. Cu toate acestea, la 19 ianuarie, ministrul de finanțe Andrzej Domański a declarat că Sistemul național de facturare electronică (KSeF) nu era pregătit pentru implementare din cauza unor erori critice. Ca răspuns la aceste probleme, este planificat un audit extern al sistemului pentru a evalua în mod cuprinzător funcționalitatea acestuia. Ministerul de Finanțe și-a afirmat angajamentul de a implementa KSeF, dar data exactă de lansare rămâne nedeclarată și va fi comunicată după o evaluare aprofundată a rezultatelor auditului, transmite Forbes.
Decizia de a amâna obligativitatea de a folosi E-factura i-a luat pe mulți prin surprindere. Timp de mai multe luni, firmeleau fost asigurate în mod constant de către Ministerul de Finanțe că sistemul este pregătit din punct de vedere tehnologic. Mai mult, ministerul subliniase că KSeF era o prioritate pentru 2024 și asigurase că nu vor exista întârzieri.