Analiza relevă că aproximativ 63 la sută dintre românii care vor un credit ipotecar sau au apelat deja la acest instrument pentru a-și cumpăra casă aleg locuințe finalizate după 2010 sau aflate în construcție, notează money.ro.
Conform aceleiași analize, circa 23 la sută au în vedere case construite în intervalul 1978 – 2010, în timp ce 11 la sută dintre cei care accesează un credit ipotecar aleg o locuință finalizată înainte de 1977.
În privința zonei unde lucrează cei care apelează la credit ipotecar, cei mai mulți dintre solicitanți, mai exact 40 la sută dintre ei, sunt corporatiști și doar 18 la sută lucrează la stat.
La capitolul vârstă, portretul-robot arată că majoritatea românilor care asociază cumpărarea unei case cu contractarea unui împrumut ipotecar sunt născuți între 1980 și 1999.
Ponderea celor cu vârsta sub 25 de ani este de doar 3,1 la sută. Totodată, persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, născute înainte de 1980, dețin o pondere de circa 13 la sută în rândul cumpărătorilor de locuințe prin credit ipotecar, aceștia din urmă accesând, pe de altă parte, finanțările cu cele mai mari valori, arată aceeași analiză.
Experții ”traduc” rezultatele analizei prin faptul că soluția creditului ipotecar este asociată cu maturitatea și stabilitatea financiară a solicitantului. ”Datele analizate certifică încă o dată că achiziția unui imobil, în special când aceasta presupune contractarea unui credit ipotecar, este corelată cu maturitatea și stabilitatea atât profesională cât și personală. Tinerii sunt predispuși la greșeli investiționale și alegeri care le pot îngrădi evoluția profesională și implicit afecta calitatea vieții. Un credit ipotecar trebuie să reprezinte o decizie bine calculată, care să includă și o proiecție pe minimum cinci ani privind evoluția profesională și familială, iar serviciile unui consultant de specialitate experimentat pot aduce un plus de valoare cert”, explică Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania / Credit & Financial Solutions.