Premierul Marcel Ciolacu a redeschis vineri discuția despre politica fiscală și a declarat la Baia Mare că România trebuie să aleagă între cele două sisteme de impozitare a veniturilor. El a declarat că decizia va fi luată după discuții cu mediul de afaceri și sindicate, dar nu a avansat un termen pentru o decizie finală.
”Dorim să avem un sistem de impozitare unică, care nu mai există nicăieri? Sau poate dorim să revenim la acea impozitare unică fără excepții? Sau dorim mai departe cu o impozitare progresivă, cum au toate țările dezvoltate?”, a declarat Marcel Ciolacu.
Potrivit lui Ciolacu, decizia trebuie luată în urma dezbaterii cu mediul de afaceri, cu sindicatele şi sistemul bugetar. ”Trebuie să hotărâm împreună acest lucru, nu trebuie să hotărască nici un partid politic, nici un guvern anume.
Acest lucru trebuie dezbătut, frumos, transparent, cu mediul de afaceri, cu sistemul bugetar, cu sindicatele, cu toată lumea la masă, dacă vrem să aducem o normalitate promisă cândva de unii, în România”, a mai spus premierul.
Reamintim că liderul PSD a mai deschis acest subiect în 2023, dar liderii PNL s-au opus constant schimbării politicii fiscale actuale.
Angajații din România plătesc acum un impozit de 10% din venitul brut, la care se mai adaugă contribuțiile pentru bugetul de sănătate și contribuții pentru bugetul de pensii.
Contribuții angajat:
Contribuția de Asigurări Sociale (CAS): 25%;
Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS): 10%;
Impozit pe Venit (IV): 10%.
Plată contribuții angajator:
Contribuție Asiguratorie pentru Muncă (CAM): 2,25%.
Preşedintele Consiliului Naţional Politic al PSD, sociologul Vasile Dîncu, a declarat vineri, la conferinţa de alegeri a organizaţiei PSD Maramureş, că ceea ce trebuie să facă acum premierul Marcel Ciolacu este să refacă ce au stricat vreo patru premieri înaintea lui şi a precizat că atunci când a venit PSD la putere, a construit modele de dezvoltare, iar când a plecat, toate s-au pierdut.
El a continuat: ”Ceea ce trebuie să facă acum Marcel Ciolacu este să refacă ceea ce au stricat vreo patru premieri înaintea lui”.
”Noi avem nevoie de o politică a ideilor, pentru că şi ideile sunt necesare pentru a contrui un nou model de dezvoltare, pentru România”, a completat Dîncu, precizând că nu e suficient doar să se răspundă la crize.