Academia Regală Suedeză de Științe a anunțat luni câștigătorii Premiului Nobel pentru economie 2024, încheind o săptămână de anunțuri. Cei trei laureați sunt Daron Acemoglu și Simon Johnson, profesori de economie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, și James Robinson, profesor la Universitatea din Chicago. Aceștia au fost recunoscuți pentru contribuțiile lor semnificative în domeniul economiei, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Crește salariul minim pe economie! Cât vor căștiga românii din ianuarie 2025?
foto: premiul Nobel
Daron Acemoglu, născut în Turcia, și-a obținut doctoratul în economie la Londra, în timp ce Simon Johnson provine din Marea Britanie, iar James Robinson din Statele Unite. Acești trei economi de renume au realizat lucrări academice care acoperă o varietate de domenii, inclusiv economia politică, dezvoltarea economică, creșterea economică, schimbările tehnologice, inegalitatea, economia muncii și economia rețelelor.
Acemoglu a fost distins cu premiul inaugural T. W. Shultz de la Universitatea din Chicago în 2004 și cu premiul inaugural Sherwin Rosen pentru contribuția sa remarcabilă în domeniul economiei muncii, tot în 2004. Cei trei economi au realizat studii axate pe inegalitatea economică globală, evidențiind impactul puterii instituțiilor asupra distribuției resurselor și oportunităților economice.
„Aceştia au demonstrat importanța instituțiilor sociale pentru prosperitatea unei țări. Societățile cu un stat de drept deficitar și instituții care exploatează populația nu generează creștere sau schimbare în bine. Cercetările laureaților ne ajută să înțelegem de ce”, au anunţat organizatorii decernării premiului Nobel pe contul platformei X.
Premiul Nobel pentru economie este oficial denumit „Premiul Băncii Suediei în științe economice în memoria lui Alfred Nobel”. Acesta a fost înființat de banca centrală a Suediei în onoarea lui Alfred Nobel, un om de afaceri și chimist suedez din secolul al XIX-lea, cunoscut pentru invenția dinamitei și pentru instituirea celor cinci premii Nobel.
Te-ar mai putea interesa și: Lingura electrică, invenția care ne ajută să mâncăm mai sănătos. Invenția inedită a cercetătorilor japonezi a primit un premiu Ig Nobel în 2023