Preț cartofi 2023. Cultivatorii își fac primele calcule privind prețul unui kilogram de cartofi la poarta fermei în acest an. Estimările sunt influențate de situația actuală din câmp unde, din cauza secetei, recoltarea tuberculilor este imposibilă în cele mai multe zone de cultură a cartofului românesc.
În mai multe zone ale țării noastre, cultivarea cartofilor a început să nu mai fie profitabilă, fiind influențată puternic și de starea meteorologică. În acest an, în județul Harghita, de exemplu, seceta de la finalul verii a pune bețe în roate la fermierilor la recoltarea cartofilor. Există producție, însă lipsa apei împiedică recoltarea mecanizată. Printre alte nemulțumiri vociferate de producători se numără și prețurile mici la cartofi, care nu justifică efortul și abia acoperă costurile de producție.
Fermierii din județul Harghita au vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină la recoltarea cartofilor. Din cauza lipsei de precipitații din ultima vreme, cartofii nu s-au dezvoltat optim, ceea ce face ca recoltarea să fie mai dificilă. Pe lângă acest aspect, oamenii spun că nici prețurile nu sunt unele care să merite efortul și investițiile, a relatat Cuget Liber.
Preț cartofi 2023. Fermierii din Harghita întâmpină obstacole în ceea ce privește recoltarea cartofilor. Chiar dacă producția este favorabilă, perioada de secetă din ultima vreme împiedică procesul de recoltare mecanizată. Din cauza lipsei sistemelor de irigații, suprafețele cultivate cu cartofi, de aproximativ 6.500 de hectare, rămân nevalorificate, depinzând de precipitațiile care se lasă așteptate.
Prețul unui kilogram de cartofi la poarta fermei este în acest an de 1-2 lei, un nivel de preț mai scăzut decât cel practicat în 2022. În aceste condiții, fermierii amână vânzarea producțiilor, considerând că prețul este mult prea mic pentru a el acoperi investiția făcută în fiecare hectare de culturi. Este de așteptat, astfel, din cauza ofertei scăzute din piață, ca prețul cartofilor în 2023 să se majoreze.
Preț cartofi 2023. Cu toate că producția de cartofi din acest an atinge un nivel optim de coacere în zona Harghitei, în ultimii ani suprafețele cultivate cu cartofi au scăzut din ce în ce mai mult. Agricultorii mici au preferat să cultive cartofi doar pentru consum propriu, întrucât această cultură nu s-a dovedit suficient de rentabilă pe suprafețe reduse, având în vedere seceta și prețurile.
România, în top 10 producători de cartofi din UE, a participat pentru prima oară la Târgul Internaţional Potato Europe, cel mai important târg dedicat industriei cartofului, care a avut loc în perioada 6-7 septembrie la Kain, lângă Tournai, în Belgia. Fermierii români au fost reprezentanţi de Clubul Fermierilor Români şi Federaţia Naţională „Cartoful“ din România, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov.
Această participare reprezintă o ocazie prielnică pentru a aduce în atenţia vizitatorilor şi a autorităţilor europene, provocările şi oportunităţile sectorului cartofului la nivel naţional, dar şi potenţialul României de a exporta acest produs şi de a reduce deficitul de peste 50 de milioane de euro, în contextul în care în 2022, România a exportat cartofi de 3,1 milioane de euro şi a importat de 59,7 milioane de euro, conform datelor de la INS.
Mai mult, România se află pe locul 9 în UE în topul producătorilor de cartofi cu o producţie de peste 1,2 milioane de tone de cartofi, astfel că are potenţial de export. De asemenea, aproximativ 5% din producţia de cartofi a UE e din România.