În luna octombrie, crescătorii cereau 11 lei pe kilogramul de porc în viu, dar erau și fermieri care cereau 23 de lei. În prezent, prețul mediu al unui kilogram de carne de porc în viu este de aproximativ 16-18 lei preț producător, iar la raft poate depăși 35-40 de lei, în funcție de sortiment și regiune.
Pentru luna decembrie 2024, erau prognozate creșteri semnificative, de cel puțin 10-15% pe kilogram, în special din cauza cererii crescute de sărbători. Această tendință este influențată de factori precum reducerea producției interne și dependența de importuri, care adaugă costuri suplimentare.
”Producătorii români nu au făcut modificări de preţ, astfel că, în această perioadă, la poarta fermei este acelaşi preţ porc în viu ca în octombrie anul trecut, însă, de la jumătatea lunii noiembrie, prețul va crește”, afirma, la începutul lunii noiembrie, Ioan Ladoşi, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).
În grupurile de Facebook ale crescătorilor de porcine din România, prețurile cerute astăzi, 4 decembrie, sunt între 15 și 17 lei/kilogram în viu iar ofertele vin din toate colțurile țării.
Iată câteva anunțuri postate în grupul Porci și purcei de vânzare:
La începutul lunii decembrie 2024, prețurile purceilor pentru îngrășat în România variază în funcție de greutatea lor.
Prețurile sunt influențate de cererea sezonieră crescută și de costurile de producție. Totodată, achiziția directă din fermă poate necesita programări și respectarea legislației pentru transportul porcinelor.
Iată câteva anunțuri postate în grupul Porci și purcei de vânzare, pe facebook:
În preajma sărbătorilor de iarnă din 2024, prețurile la carnea de porc și preparatele tradiționale din România variază în funcție de sursă și tipul de produs:
Carnea la galantar: În supermarketuri, prețul unui kilogram de ceafă, cotlet sau coaste variază între 19 și 29 de lei. Totuși, în unele locuri, prețurile pot ajunge chiar la 60 de lei pe kilogram, din cauza costurilor ridicate ale producției și cererii mari din perioada sărbătorilor.
Produse tradiționale la preț de supermarket:
Produsele artizanale și preparatele tradiționale din carne de porc: Mulți fermieri au crescut ușor prețurile produselor preparate, din cauza scumpirii furajelor și a costurilor energetice. Iată câteva prețuri, direct de la producători, preluate din postări de pe Facebook – grupuri specializate ale crescătorilor:
Cererea ridicată de sărbători influențează prețurile, dar acestea pot varia semnificativ în funcție de regiune și de locul achiziției (fermier, piață locală sau supermarket).
După sărbători, este posibil ca prețurile să revină la niveluri mai scăzute, odată cu reducerea cererii.
Cozonacul este nelipsit de pe masa românilor de Sărbători, chiar dacă gospodinele nu au timp să-l frămâne și să-l lase bine la dospit așa cum cere tradiția.
Pe site-urile de specialitate, dar și pe rețelele sociale sau în supermarketuri, ofertele sunt pe toate gusturile și portofelele. Și spunem pe toate gusturile pentru că un „dolofan” de peste 1 kilogram poate fi umplut fie cu nucă și cremă de cacao sau cu stafide, rahat, fie cu diferite fructe exotice confiate și presărate cu fistic și chiar bine însiropat în vin roșu ori îmbrăcat cu foiță de aur.
Cele mai mici prețuri se găsesc acum în supermarketuri unde un cozonac de 450 – 500 grame, cu nucă și cacao costă între 13 și 17 lei bucata.
În magazinele de specialitate prețurile pentru un cozonac de 700 – 800 de grame, de tip Pandoro sau Panettone, pornesc de la 46 de lei și pot ajunge și la 130 de lei bucata, în funcție de umplutura folosită.
Și nu doar site-urile de specialitate sunt pline de oferte de cozonaci, ci și rețelele de socializare.
„Ofer cozonaci proaspeți, pregătiți acasă, cu ingrediente de calitate. Disponibili în diverse variante: cozonaci cu nucă; cozonaci cu mac; cozonaci cu rahat. Fiecare cozonac este realizat manual, cu multă atenție, pentru a-ți aduce un strop de tradiție și savoare în casa ta”, scrie o gospodină pe o rețea de socializare, precizând că prețul este mic, de doar 45 de lei/bucata, fără a spune însă și care ar fi gramajul aproximativ.
„Cozonaci calzi cu Nutella și multă nucă sau Tradițional (nucă, cacao și rahat) la prețul de 65 lei buc”, sună un alt anunț.
„Făcuți cu umplutură de nucă și cacao, după rețeta bunicii mele, frământați mult timp și lăsați la dospit o perioadă îndelungată, i-am copt perfect”, scrie o altă gospodină, care cere 11 euro pe bucată, fără a menționa greutatea.
Iar prețurile cresc, în funcție de gramaj și umplutură, după cum se poate vedea în următoarele anunțuri: „Cozonaci pufoși, cu umpluturi de nucă, cacao, rahat și stafide, gata să aducă atmosfera de sărbătoare în casa ta! – 75 de lei bucata; Cozonacul copilăriei – 100 lei bucata (nucă, cacao, albuș, gălbenuș, făină, lapte, ulei, unt, zahăr, extract de vanilie, coajă de portocală, coajă de lămâie, rahat asortat, drojdie) cu o greutate de 1300g”.
Un alt anunț deschide sezonul comenzilor: „Preluăm comenzi pentru cozonacii Babka- Este un cozonac împletit cu cremă de ciocolată, nuci și scorțișoară și îmbăiat într-un sirop cu vin ars. Preț: 100 lei și are 1,2 kg”.