Potrivit FAO, indicele prețurilor alimentelor (Food Price Index) a înregistrat o valoare medie de 127,4 puncte în luna octombrie 2024, marcând o creștere față de luna precedentă, când indicele a fost de 124,9 puncte. De asemenea, această valoare este cu 5,5% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce pune în evidență o tendință de majorare continuă a prețurilor alimentelor pe plan global.
Creșterile semnificative au fost înregistrate la majoritatea produselor din coșul de alimente monitorizat de FAO. Uleiurile vegetale, un component esențial în dieta globală, au avut un avans de peste 7% în octombrie, în principal din cauza îngrijorărilor legate de producția de ulei de palmier. De asemenea, prețul zahărului a continuat să crească, deși într-un ritm mai lent decât în luna septembrie. În octombrie, avansul a fost de 2,6%, susținut de incertitudinile legate de producția de zahăr din Brazilia în sezonul agricol 2024/2025, scrie Agerpres.
În ceea ce privește cerealele, prețurile au crescut cu 0,8%, în special din cauza condițiilor nefavorabile de plantare din emisfera nordică și a introducerii unui prag neoficial asupra exporturilor de grâu din Rusia. Produsele lactate au cunoscut o creștere de aproape 2%, iar în cazul cărnii, s-a observat o scădere de 0,3%, în mare parte datorită declinului prețului cărnii de porc, chiar dacă prețul cărnii de vită a crescut pe fondul cererii internaționale.
În paralel cu creșterea prețurilor, FAO a revizuit și estimările pentru producția mondială de cereale pentru anul 2024. Deși producția globală de cereale este estimată să scadă cu 0,4% față de 2023, atingând 2,851 miliarde de tone, aceasta reprezintă al doilea cel mai mare nivel de producție din istorie. Aceasta subliniază atât stabilitatea pieței alimentare globale, cât și fragilitatea acesteia, influențată de schimbările climatice și de deciziile politice privind politica agricolă.