Preţul aurului urcă la maximul ultimelor patru săptămâni! Astfel, prețul aurului a crescut cu 1% și a atins un maxim de 1.942,85 dolari pe uncia troy, înainte de a diminua câştigurile şi de a creşte cu aproximativ 0,8% scrie Financial Times.Citește și Începând de azi, românii pot cumpăra noi titluri de stat Tezaur. Statul anunță ce dobânzi oferă pentru octombrie 2023
Creșterea prețului aurului a fost și este în continuare influențată de situația din Orientul Mijlociu. Potențialul de escaladare a conflictului dintre Israel și Hamas a crescut și va crește cererea de active considerate în mod tradiţional sigure.
În România, prețul unui gram de aur a atins miercuri pragul de 293,9985, în creștere, față de 291,0392 de lei, valoarea înregistrată în ziua precedentă.
Fiecare metal are utilizarea sa, dar semnificația acestora este total diferită. Cuprul este indispensabil în zona insdustrială, fiind un indicator al creșterii economice. Aurul este, în principal, un refugiu sigur pentru investitori, chiar dacă are roluri și în sectorul industrial, după cum spune analistul eToro, Bogdan Maioreanu.
Raportul dintre aur și cupru arată o atitudine de reducere a riscului și creșterea interesului față de titlurile de stat americane pe 10 ani. Indicatorul a urmărit o linie descendentă, începând de la sfârșitul lunii mai a anului trecut. A fost recuperată o parte între iulie 2022 – ianuarie 2023, dar de atunci a început să scadă.
Investitorii se tem să riște, în contextul situației bancare, a datelor economice din China și a recesiunii.
Aurul este un metal prețios care și-a păstrat valoarea, toate cantitățile extrase până acum existând și astăzi. Au fost descoperite, până acum, 244.000 de tone de aur – 187.000 de tone de aur produse istoric plus rezervele subterane actuale de 57.000 de tone. Cea mai mare cantitate de aur provine din China, Australia și Africa de Sud.
În ceea ce privește cuprul, până în prezent, au fost produse 700 de milioane de tone în toată lumea, iar depozitele identificate conțin circa 2,1 miliarde de tone. Acest metal are un rol industrial extrem de important, pentru că generarea și transmiterea energiei electrice, dar și dispozitivele electrice și electronice nu ar putea fi realizate fără acesta.
Scăderea prețului la cupru semnalează că piața se teme de o încetinire a cererii. Datele din China arată o încetinire a creșterii prețurilor, iar redresarea economică este determinată de consumator, mai degrabă, decât de o activitate imobiliară și industrială.