- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Prețul energiei a bubuit. În urmă cu câteva ore costa de 5 ori mai puțin!

20 Aug, 16:27 • Preda Silvia
Canicula din ultimele zile a crescut puternic prețul curentului. Tarifele încep iarăși să se „umfle”.
Prețul energiei a bubuit. În urmă cu câteva ore costa de 5 ori mai puțin!

Marți, 20 august 2024, la ora 20:00, prețul spot al energiei electrice valorează 583 euro/MWh. La 12.00, costa doar 100 de euro, arată economedia.ro.

La prânz, prețul curentului e scăzut fiindcă avem producție mare de energie fotovoltaică – peste 1.200 MW, care este cea mai ieftină, scrie sursa citată. Seara însă, aportul de fotovoltaic este nul, nu bate nici vântul pe această căldură, iar prețurile curentului încep să crească.

Pe fondul deficitului de producție, importăm masiv. Datele OPCOM arată că, la orele 20:00 și 21:00, vin peste 1.200 MW din Bulgaria și alți 900 MW din Ungaria.

Canicula din ultimele zile a inflamat iar prețul curentului

La această oră, prima sursă de energie a României este nuclearul, după care urmează fotovoltaicul, termo pe gaz și apele.

Citește și: Casa Verde 2024. Autorizația de care au nevoie românii care își instalează panouri solare

panouri solare
panouri solare

Avantajele naturale ale României

Într-un comunicat recent al Minsterului Energiei se spune că România beneficiază de un potențial natural semnificativ pentru dezvoltarea solară fotovoltaică, având între 1.900 și 2.400 de ore anuale de lumină solară.

Conform unei analize realizate de specialiști din Ministerul Energiei, numai în București ar putea fi instalate panouri fotovoltaice cu o capacitate de până la 680.000 kW (680 MW), suficientă pentru a alimenta aproximativ 695.000 locuințe cu aproape 835 milioane kWh de energie electrică anual.

Tot mai mulți români vor panouri solare

Tot mai mulți români vor să își instaleze panouri solare sau pompe de căldură

Peste 46% dintre proprietarii de locuinţe au în vedere înlocuirea sistemului de încălzire cu unul eficient energetic, iar aproape 77% iau în considerare o investiţie în surse de energie regenerabilă, panouri fotovoltaice şi/sau pompe de căldură, potrivit unui studiu.

Vezi și: Interzis şi total ilegal pentru românii care stau la bloc. Scandal din cauza panourilor solare de pe faţada blocului