Prețul mediu al gazelor spot pe platforma Bursei Române de Mărfuri (BRM) a depășit 180 lei/MWh (36,17 euro/MWh). Este cel mai înalt nivel al anului, scrie profit.ro. Tariful mare vine pe fondul conflictului ruso-ucrainean.
Gazul cu furnizare în ziua de luni s-a tranzacționat pe BRM la un preț mediu de 180 lei/MWh, o cantitate de 500 MWh fiind comercializată la un preț maxim al zilei de 185 lei/MWh, arată sursa citată.
În ultimele opt zile, prețul gazelor a crescut de la 146 lei/MWh la 180 lei/MWh. Pe cea mai importantă bursă gazieră europeană, cea olandeză TTF, prețul unui MWh de gaze a sărit de 40 de euro/MWh.
Și pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, prețul gazelor a crescut. Gazul a fost tranzacționat la 42,6 euro/MWh, cu 6 euro peste cel comercializat în România.
România a avut în primul trimestru din 2024 al patrulea cel mai mic preţ la gaze naturale din Uniunea Europeană şi al cincilea la energie electrică, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
Ministrul citează datele Eurostat și spune că este încrezător că această tendinţă va continua şi în trimestrul al doilea.
„O veste bună vine de la Eurostat: România continuă să aibă printre cele mai mici preţuri la energie electrică şi gaze naturale din Uniunea Europeană! În primul trimestru al anului 2024, ţara noastră a avut al patrulea cel mai mic preţ la gaze naturale şi al cincilea la energie electrică.
Suntem încrezători că această tendinţă va continua şi în trimestrul al doilea, datorită ajustării şi prelungirii schemei de plafonare a preţurilor până la 31 martie 2025”, a scris ministrul, vineri seara, pe pagina sa de Facebook.
Conform ministrului, deşi perioada caniculară a adus preţuri mai mari pe pieţele spot, acestea nu au avut un impact negativ asupra facturilor primite de gospodării.