- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Prețul gazelor e la cel mai înalt nivel al anului. Scumpire record în ultimele zile

12 Aug, 20:47 • Preda Silvia
Prețul gazelor a crescut considerabil. A atins un record al acestui an, după mai multe zile de scumpiri.
Prețul gazelor e la cel mai înalt nivel al anului. Scumpire record în ultimele zile

Prețul mediu al gazelor spot pe platforma Bursei Române de Mărfuri (BRM) a depășit 180 lei/MWh (36,17 euro/MWh). Este cel mai înalt nivel al anului, scrie profit.ro. Tariful mare vine pe fondul conflictului ruso-ucrainean.

Gazul cu furnizare în ziua de luni s-a tranzacționat pe BRM la un preț mediu de 180 lei/MWh, o cantitate de 500 MWh fiind comercializată la un preț maxim al zilei de 185 lei/MWh, arată sursa citată.

În ultimele opt zile, prețul gazelor a crescut de la 146 lei/MWh la 180 lei/MWh. Pe cea mai importantă bursă gazieră europeană, cea olandeză TTF, prețul unui MWh de gaze a sărit de 40 de euro/MWh.

Gaze mai scumpe. Prețul gazelor a sărit de 180 de lei/MWh

Citește și: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: În România zilelor noastre, peste 5.400 de gospodării nu au acces la electricitate

Și pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, prețul gazelor a crescut. Gazul a fost tranzacționat la 42,6 euro/MWh, cu 6 euro peste cel comercializat în România.

gaze
gaze
Veste bună de la Eurostat anunțată de Sebastian Burduja. Potrivit ministrului Energiei, România are printre cele mai mici prețuri la energie electrică și gaze naturale din UE!

România a avut în primul trimestru din 2024 al patrulea cel mai mic preţ la gaze naturale din Uniunea Europeană şi al cincilea la energie electrică, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Ministrul citează datele Eurostat și spune că este încrezător că această tendinţă va continua şi în trimestrul al doilea.

România are printre cele mai mici prețuri la gaze naturale din UE

O veste bună vine de la Eurostat: România continuă să aibă printre cele mai mici preţuri la energie electrică şi gaze naturale din Uniunea Europeană! În primul trimestru al anului 2024, ţara noastră a avut al patrulea cel mai mic preţ la gaze naturale şi al cincilea la energie electrică.

Suntem încrezători că această tendinţă va continua şi în trimestrul al doilea, datorită ajustării şi prelungirii schemei de plafonare a preţurilor până la 31 martie 2025”, a scris ministrul, vineri seara, pe pagina sa de Facebook.

Conform ministrului, deşi perioada caniculară a adus preţuri mai mari pe pieţele spot, acestea nu au avut un impact negativ asupra facturilor primite de gospodării.

Vezi și: România va avea 90% grad de umplere a depozitelor de gaze până la finalul verii. „Suntem în grafic. Nu o să fie probleme”