- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preţul lemnelor de foc a explodat în 2023! Costul unui metru cub de lemne s-a majorat cu 15% în 2023

13 Nov, 19:43 • Dobran Viorel
Prețul lemnelor de foc a crescut în mod semnificativ față de anul trecut, punând presiune asupra românilor care doresc să-și încălzească casele. Temperaturile scăzute din întreaga țară îi obligă pe oameni să găsească soluții pentru a se încălzi, dar costurile ridicate fac acest lucru dificil pentru mulți.
Preţul lemnelor de foc a explodat în 2023! Costul unui metru cub de lemne s-a majorat cu 15% în 2023

Preţul lemnelor de foc este tot mai mare de la an la an, iar cei care locuiesc în zonele rurale se bazează în mare măsură pe această materie primă pentru încălzirea locuințelor lor. Cu toate acestea, prețurile uriașe fac ca încălzirea să devină imposibilă pentru mulți. Potrivit statisticilor, prețul unui metru cub de lemne a crescut cu 15% față de anul precedent.

Românii din zonele rurale sunt disperați. Suma uriașă pe care o au de plătit ca să se încălzească cu lemne la iarnă

Preţul lemnelor de foc îi sperie pe români. Pe final de an 2023, se estimează că un metru cub de lemne ar putea ajunge să coste chiar și peste o mie de lei. Pensionarii din mediul rural sunt disperaţi.

Un bătrân din satul Coțușca, județul Botoșani, a mărturisit că are o pensie infimă de doar 1.200 de lei și că nu-și poate permite să se încălzească în timpul iernii. El a subliniat dificultățile financiare cu care se confruntă, având de plătit medicamente, taxe și facturi, precum și să-și asigure hrana de zi cu zi. Prețurile ridicate ale lemnului îi afectează în mod deosebit pe bătrânii singuri, care se luptă să se încălzească cu mijloace rudimentare, scrie Adevărul.ro.

Explicația specialiștilor cu privire la prețurile lemnelor de foc

În ciuda creșterii semnificative a prețurilor, reprezentanții Direcției Silvice Botoșani susțin că prețul lemnelor de foc în sine nu a crescut față de anul precedent.

Ei explică că prețul transportului și al tăierii materialelor lemnoase destinate încălzirii a crescut din cauza scumpirii combustibililor și a salariului minim pe economie. Toate aceste costuri suplimentare se adaugă la prețul lemnelor de foc.

Rabla pentru sobe ar putea atenua din preţul lemnelor de foc. Când va fi lansat programul prin care românii primesc 2.000 de lei de la stat

Preţul lemnelor de foc a explodat în 2023! Statul te ajută să ai o sobă mai eficientă

Rabla pentru s0be 2023. Românii se pregătesc pentru o schimbare majoră în ceea ce privește încăzlirea locuințelor lor, în urma anunțului ministrului Mediului, Mircea Fechet. Programul ”Rabla pentru sobe” este pe punctul de a deveni realitate și ar putea fi lansat în acest sfârșit de an.

Ministrul a confirmat că acesta se află în ultima etapă de pregătire și ar putea fi lansat la sfârșitul acestui an. Scopul programului este să încurajeze comunitățile rurale să își înnoiască sobelevechi cu modele mai eficiente în privința consumului de lemn.

Prima variantă a ghidului pentru acest program va fi pusă în dezbatere publică în aproximativ două săptămâni. Acesta a subliniat, de asemenea, că standardul pentru sobele cu eficiență înaltă, respectând normele europene, va impune un randament de cel puțin 80-85%, mult peste nivelurile înregistrate de sobele tradiționale, care ajung adesea sub 20%.

Ministerul Mediului ia în calcul atât sobele alimentate cu lemne, cât și cele cu peleți sau brichete. Procentul finanțat din Fondul de Mediu și valoarea maximă a investiției vor fi stabilite în urma consultărilor publice.

„Programul cu sobele este în etapa în care scriem ghidul de finanțare. Am clarificat chiar ieri standardul pe care trebuie să-l respecte aceste sobe cu înaltă eficiență, discutăm despre un standard european care să asigure cel puțin 80-85%, spre deosebire de 20% sau mai puțin, cât are astăzi o sobă convențională. Ne gândim cel puțin la sobele care funcționează cu lemn de foc, bineînțeles că am putea să le luăm în calcul și pe cele care funcționează cu peleți sau cu brichete. Urmează să hotărâm în urma procesului de consultare publică și care este procentul pe care îl vom finanța din AFM, la fel cum vom hotărî și care este valoarea maximă a unei astfel de investiții pe care o vom finanța.

România are rezerve pline de gaze naturale, însă oamenii încă se încălzesc cu lemne în clădiri prost izolate termic!

Eu îmi doresc într-un termen de maxim 2 săptămâni să avem un draft de ghid pe care să-l transparentizăm, înțelegând graba de care trebuie să dăm dovadă, pentru că deja ne aflăm în perioada în care românii își achiziționează lemne de foc”, a explicat Mircea Fechet ieri.

Câți bani primesc românii

Se estimează că valoarea voucherelor va fi în jur de 2.000 de lei. „Beneficiarii vor fi persoanele din mediul rural, va fi un voucher pe care aceste persoane îl vor primi. Pentru a beneficia de acel voucher, cetățeanul trebuie să achiziționeze o sobă, un șemineu, o centrală, cu randament cât mai ridicat de ardere. E pentru prima dată în România programul rabla pentru sobe. Prima dată când am mers cu acest program la minister a fost în 2020”, a spus Ciprian Muscă, președinte ASFOR, potrivit AGRO TV.

Propunerea acestui program a venit de Asociația Forestierilor din România (ASFOR) în 2020.

Se anunţă o iarnă de coşmar pentru românii cu sobe. Preţul lemnelor de foc, majorat cu 15% faţă de 2022

 

Autoritățile au căutat diferite variante pentru a plafona prețul la lemnele de foc și chiar au promis vouchere pentru consumatorii considerați vulnerabili, situația însă pare scăpată de sub control.

Pretul pentru un metru cub de lemne de foc porneste de la 300 de lei si poate ajunge pana la 1100 de lei, in functie de calitatea lemnului, spun specialistii.

Preţul lemnelor de foc, mare şi la Romsilva

Specialiştii se plâng atât de raportul dintre preţul pe care îl au de achitat la licitaţiile organizate de diferite ocoluri silvice şi preţul cu care ar trebui să vândă marfa, cât şi de cheltuielile suplimentare pe care le mai au de suportat, cum ar fi costurile de manipulare şi de transport. În tot acest timp oamenilor le-a rămas doar varianta de a se ruga ca această iarnă să fie una blândă.

Cod silvic 2023. Se schimbă legea, maşina care fură lemne va fi confiscată automat

Romsilva a publicat pe site-ul său oficial Lista preturilor pentru vanzarea de lemn de foc pentru populatie.În fiecare an, direcţiile silvice din fiecare judeţ pregătesc o cantitate prestabilită de lemne, care va fi împărţită în mod egal celor care vor să achiziţioneze materia primă.

„Din cantiatea de materiale nosfasonat, circa 200 de mii m3 cât avem în 2023, asigurăm și necesar de lemn de foc în Mureș. Pe primele opt luni am vândut peste 30 de mii de m3, iar astăzi când vorbim la început de octombrie, avem 10 mii de m3 disponibili”, a declarat Ilie Covrig, director Direcția Silvică Mureș.

Preţul lemnelor de foc poate varia considerabil în funcție de multiple factori precum calitatea sa calorică, esența (tipul) de lemn, locul de unde a fost achiziționat (marginea pădurii sau livrat la domiciliu) și alți factori de acest gen. În plus, odată cu apropierea sezonului rece, costul acestuia are tendința de a crește.

Citeşte pe RomaniaTV.net:

Pensii 2024. Creşte vârsta de pensionare şi se schimbă formula de calcul

„În schimb, ce am constatat noi este o prediclecţie a populaţiei pentru lemnul de diverse tari. Ceea ce face ca pretul realizat anul trecut,de aproximativ 270 lei pe metru cub, la nouă luni, acum, să avem aproape 300 lei pe metru cub”, a precizat Marius Havriş, director Direcţia Silvică Botoşani.

„Un preţ aşa în general adus acasă la client e în jur de vreo 700 de lei tona acum. A fost şi 550-600, dar, având în vedere cu cât ne apropiem de iarnă, lemnele se scumpesc mai tare”, a spus Şchiopu Neculai, viceprimarul comunei Coşula.

Preţul lemnelor de foc a crescut cu 15%

Anul trecut, în Botoşani, au fost vânduţi 60.000 de metri cubi de lemne, iar anul acesta, în doar 9 luni, au fost cumpăraţi peste 50.000 de metri cubi de lemne.

Scumpirea lemnului îi afectează foarte mult pe bătrânii de la sate care folosesc sobele cu lemne. Oamenii spun că pensiile sunt prea mici pentru a acopei costurile de încălzire pentru toată iarna.

„Fac economie. Ce să fac?! Ce să fac?! Mai stau şi învelită. Nu ajunge pensia să cumpărăm lemne, nu mai zic de medicamente, totul e scump”, spune o femeie.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii s-au obișnuit”
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii ...
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, în 2024: „Am fost amenințat cu poliția”. Un avocat lămurește această situație
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, ...
Invenția genială a elevilor din Timișoara care ar putea schimba circulația pietonilor. Cum au atras atenția autorităților din România
Invenția genială a elevilor din Timișoara care ar putea schimba circulația pietonilor. Cum au atras ...
Românii iau cu asalt Kaufland! Produsele la 5 și 10 lei dispar rapid de pe rafturi. Oferta momentului care a stârnit nebunia!
Românii iau cu asalt Kaufland! Produsele la 5 și 10 lei dispar rapid de pe rafturi. Oferta momentului ...
Câți bani poți scoate de la bancomat. Limita ascunsă impusă de bănci despre care nimeni nu vorbește
Câți bani poți scoate de la bancomat. Limita ascunsă impusă de bănci despre care nimeni nu vorbește
Serverele RAR au picat. Activitatea cu publicul a fost suspendată
Serverele RAR au picat. Activitatea cu publicul a fost suspendată
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!