Căldura arde la buzunare în sezonul rece. Românii vor să se pregătească pentru iarna, dar ascensiunea prețurilor le dă bătăi de cap. Lemnele de foc au devenit mai scumpe ca niciodată!
Nu doar alimentele și medicamentele costă mai mult, oamenii vor fi nevoiți să plătească mai mult și pentru încălzirea locuințelor cu lemne de foc.
Lemnele din acest an au ajuns să coste o avere pentru majoritatea românilor. Statistica arată că, în mediuile rurale, există aproximativ 3,5 milioane de locuințe încălzite cu sobe pe lemne, cele mai multe dintre acestea fiind foarte vechi, epuizându-se astfel o cantitate mare de lemne. Ceea ce înseamnă costuri de circa 3.000 de lei pe sezon, spun specialiștii. Lemnele au ajuns așa să coste cât pensia bătrânilor.
Ai mai putea citi și: Se confirmă noi majorări la alimente în această toamnă. Lista scumpirilor
Prețul la lemne variază în funcție de mai mulţi indici precum calitatea sa calorică, tipul de lemn sau locul de unde a fost cumpărat, de la marginea pădurii sau livrat la domiciliu.
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a anunțat programarea pentru 2024, recoltarea unui volum de 9,3 milioane metri cubi (mc) de lemn din pădurile proprietatea publică a statului, din care 4,81 milioane mc ca lemn fasonat şi 4,49 milioane mc ca lemn pe picior.
Prețurile lemnului de foc cumpărat de la Romsilva, prin Direcția Silvică Bistrița, variază între 73,5 lei/mc și 416,5 lei/mc (cu TVA inclus) în funcție de specie și sortiment. Cei interesați pot depune cereri la ocolul silvic.
În 2023, Romsilva a mărit cu 24% volumul de lemn fasonat pus pe piaţă, recoltat din pădurile proprietatea publică a statului.
Numai în primele 11 luni ale lui 2023 au fost recoltaţi, prin forţe proprii ale Romsilva sau prin contracte de prestări servicii cu operatori atestaţi, peste 3,9 milioane mc de lemn fasonat, cu 688.400 metri cubi mai mult ca în perioada similară a anului 2022. Preţul mediu al lemnului fasonat, pentru sortimentele destinate industrializării, obţinut în urma licitaţiilor electronice, a fost de 503 lei/mc, fără TVA.
Valorificarea lemnului fasonat s-a realizat de către RNP – Romsilva din cele 1.076 de depozite de masă lemnoasă, din care 327 permanente şi 749 temporare, unde specialiştii sortează lemnul, fiecare piesă primind destinaţia industrială adecvată.
Pe lângă asta, din pădurile proprietatea publică a statului administrate de regie s-au recoltat, tot în primele 11 luni ale 2023, 4.115.900 mc cubi ca lemn pe picior, la un preţ mediu de valorificare de 309,41 lei/mc, fără TVA.
Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
Concomitent, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale, dar şi 12 herghelii de stat.
Te-ar putea interesa și: Ofertă la Romsilva. Cât costă acum un metru cub de lemne la un ocol silvic din România | Cei interesați pot depune cereri