Țara noastră are cea mai slabă putere de cumpărare din UE. Dar în unele statistici, România dă bine.
Când vine vorba despre produse alimentare și băuturi nonalcoolice, România are cele mai mici prețuri din UE, arată datele Eurostat, citate de INS.
Anul trecut, pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final suma medie la nivelul UE a fost de 100 euro, 146 euro în Irlanda şi 58 euro în România.
În topul european, România este urmată de Bulgaria (41% sub media UE) şi Polonia (38% sub media UE).
La polul opus, cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-a înregistrat în Irlanda (46% peste media UE), urmată de Danemarca (45% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) şi Finlanda (27% peste media UE). Totuși, în aceste state, și veniturile sunt foarte mari, iar standardul de viață este excelent.
România este considerat cel mai ieftin stat membru şi pentru grupa „Alimente şi băuturi nealcoolice” (72%) urmată de Polonia (73%). La fel, la polul opus se află Danemarca şi Luxemburg, cu cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru această grupă de produse (121%).
În țara noastră a fost confirmat cel mai scăzut nivel al preţurilor la mobilă, echipamente de uz casnic şi întreţinerea curentă a locuinţei (70%) dintre ţările UE, alături de Bulgaria (71%).
Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al preţurilor la băuturi alcoolice şi tutun (66%), Îmbrăcăminte şi încălţăminte (80%) şi Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili (37%), urmată de Polonia, pentru Băuturi alcoolice şi tutun (73%) şi Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili (40%).
Danemarca consemnează cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru Îmbrăcăminte şi încălţăminte (133%), iar Irlanda este cea mai scumpă ţară din UE la Băuturi alcoolice şi tutun (216%) şi respectiv Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili (212%).
Ungaria lui Orban rămâne cel mai ieftin stat membru în ceea ce priveşte Transportul (72%) şi categoria de Recreere şi cultură (64%), iar Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru grupa servicii de cazare şi restaurante (51%).
„Bogații din Luxemburg” consemnează cel mai mare nivel al preţurilor pentru „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic şi întreţinerea curentă a locuinţei” (126%) dintre statele membre. În ceea ce priveşte grupa „Transport”, Danemarca (127%) şi Suedia (126%) sunt cele mai scumpe ţări din UE. Danemarca se detaşează de restul statelor membre. Este cea mai scumpă ţară la grupa „Recreere şi cultură” (141%) şi la serviciile de cazare şi restaurante (156%).
În ceea ce priveşte valoarea PIB pe cap de locuitor, calculat pe baza PPC, România, împreună cu Portugalia şi Ungaria împart acelaşi nivel, de 77% faţă de media Uniunii Europene.
Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, în anul 2022, a fost înregistrată de Bulgaria, cu 41% sub media UE.
Cel mai ridicat nivel al PIB-ului este în Luxemburg, ce depășește media UE 161%. Acest lucru se explică parţial prin faptul că un număr mare de cetăţeni străini au o pondere mare în forţa de muncă totală a micului stat şi contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populaţia rezidentă.