Europa, pe muchie de cuțit – alimentele de bază au devenit produse de lux. Zahărul, laptele și ouăle s-au scumpit extraordinar de mult, chiar dacă principalele costuri de producție au scăzut considerabil, potrivit digi24.ro.
În Marea Britanie, o pâine albă feliată a ajuns să coste aproximativ 8 lei, cu circa 30% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.
În Italia, pastele s-au scumpit cu 17% într-un an, iar germanii plătesc pentru produsele lactate mai mult cu aproximativ 40%, iar cartofii costă și ei cu 17% mai mult.
În România, alimentele care s-au scumpit cel mai mult sunt zahărul – cu 60 de procente, urmat de unt, ouă, lapte și pâine, conform unui raport INS.
Citește și: Țara din Europa în care fumatul devine istorie. Cum a reușit să își convingă cetățenii să renunțe la viciu
La nivelul Uniunii Europene creșterea la produsele alimentare este de aproape 17%, în medie, în ultimul an. Costurile pentru fabricarea acestora , care includ combustibilul, grâul sau alte mărfuri agricole, au scăzut cu până la 40% pe piețele internaționale, dar, cu toate astea, prețurile la raft rămân ridicate în Europa.
Aceeași analiză arată că este puțin probabil să vedem ieftiniri în perioada următoare, pentru că au crescut costurile cu forța de ,uncă, dar nu trebuie igorată nici posibilitatea ridicării marjei de profit.