FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară preţurile înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În luna februarie 2025, acest indice s-a situat la o medie de 127,1 puncte, în creştere cu 1,6% faţă de nivelul de 124,9 puncte înregistrat în luna ianuarie 2025 şi cu 8,2% peste nivelul din luna februarie 2024.
Creşterea din luna februarie s-a datorat în primul rând avansului preţurilor la zahăr, care au înregistrat o creştere de 6,6%, după trei luni consecutive de declin. Potrivit FAO, creşterea cotaţiilor la zahăr a fost influenţată de îngrijorările privind producţia mondială în sezonul 2024/2025, graţie evoluţiilor meteo nefavorabile din Brazilia.
De asemenea, preţurile produselor lactate au crescut cu 4%, de la o lună la alta, în condiţiile în care cererea puternică la import a depăşit producţia în principalele regiuni exportatoare.
Preţurile la uleiurile vegetale s-au majorat cu 2%, în februarie faţă de ianuarie, respectiv cu 29,1% în ritm anual, în principal ca urmare a unor preţuri mai mari la ulei de palmier, ulei de soia şi ulei de floarea soarelui, pe fondul unor constrângeri de aprovizionare în Asia de Sud-Est şi a cererii puternice din partea sectorului motorinei bio.
În plus, preţurile la cereale au crescut cu 0,7%, în luna februarie comparativ cu luna anterioară. În timp ce preţurile la grâu şi porumb au crescut pe fondul îngrijorărilor cu privire la starea culturilor în Europa de Est şi America, preţurile la orez au scăzut cu 6,8%, în februarie, ca urmare a cantităţilor mari disponibile la export.
Pe de altă parte, preţurile la carne au scăzut uşor cu 0,1%, în februarie, în condiţiile în care cotaţiile internaţionale la carnea de pasăre şi porc s-au micşorat datorită livrărilor abundente, în timp ce preţurile la carnea de oaie şi vită au rămas neschimbate, graţie cererii solide la import.
Într-un raport separat, FAO şi-a revizuit estimările privind producţia mondială de grâu în 2025 până la 796 de milioane de tone, cu 1% mai mult decât în 2024.
Organizaţia a precizat că revizuirea reflectă producţiile mai mari preconizate pentru Uniunea Europeană, în special Franţa şi Germania.
Managerii estimează o relativă stabilitate a activităţii economice în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în construcţii şi servicii şi creşterea preţurilor în toate domeniile de activitate ale economiei, până în aprilie, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
”Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS.
Preţurile în industria prelucrătoare
În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2025, managerii din industria prelucrătoare previzionează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +4%).
Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -7%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +25%).
Potrivit estimărilor din luna februarie 2025, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%).
Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +33%).
În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +15%).
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +15%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%).
Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +35%).
Conform estimărilor din luna februarie 2025, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).
Managerii din sectorul servicii prevăd relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +19%).