- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Previziuni îngrijorătoare privind economia țării după alegerile din 2024. Avertismentele specialiștilor tulbură apele în an electoral

08 Jun, 17:19 • Fundeanu Madalina
Semnal de alarmă privind economia din țara noastră. Specialiștii vin cu previziuni sumbre referitor la ceea ce ne așteaptă după alegeri.
Previziuni îngrijorătoare privind economia țării după alegerile din 2024. Avertismentele specialiștilor tulbură apele în an electoral

În 2024, plin an electoral, autoritățile din România au făcut nenumărate promisiuni că taxele nu vor fi majorate și nici nu vor apărea altele noi. Cu toate aceste asigurări, specialiștii vin cu o previziune sumbră referitoare la economia țării noastre. Aceștia spun că românii trebuie să se aștepte ca multe taxe și impozite să fie majorate de la anul sau poate mai repede, conform Bugetul.ro.

Alegerile locale și europarlamentare au loc mâine, iar în luna decembrie vor fi cele prezidențiale. Lupta politică din acest an electoral este intensă, iar autoritățile au făcut mai multe promisiuni românilor, de care s-ar putea să nu se țină. În acest sens, s-a promis că taxele și impozitele nu vor fi majorate. De asemenea, doar veniturile populației au fost trecute la capitolul majorări pentru acest an.

Semnal de alarmă privind economia din țara noastră

Situația se va schimba dramatic după alegeri, spun experții, iar economia României va avea de suferit. Economiștii nu exclud creșterea TVA, majorarea impozitului pe cifra de afaceri a microîntreprinderilor, dar și introducerea impozitului progresiv pe veniturile persoanelor fizice.

„Impozitele pe clădiri și terenuri vor crește. Plafonul maximal va fi eliminat, ceea ce va permite autorităților locale să ajusteze taxele în funcție de nevoi. Pentru clădirile rezidențiale, taxa minimă va fi de 0,1% (față de intervalul actual de 0,08%-0,2%), iar pentru cele nerezidențiale de 0,5% (față de intervalul actual de 0,2%-1,3%).

În ce privește baza de impozitare, valoarea impozitelor pe proprietăți va fi stabilită în funcție de valoarea de piață actualizată a acestora, bazată pe studiile de piață realizate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR). Aceasta va duce la creșteri semnificative ale taxelor pentru proprietarii de imobile, reflectând mai fidel valoarea reală a proprietăților”, a declarat pentru Adevărul, Alex Milcev, liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică, EY România.

Citește și: Perspective sumbre pentru economia europeană. Peste 15% dintre companii plănuiesc restructurări

economia României
economia României

Impozitul de trei ori mai mare pentru locuințe

Analistul economic Adrian Negrescu susține clar și răspicat că majorarea taxelor în 2025 este ceva sigur. De asemenea, Negrescu este ferm convins că impozitele aplicate locuințelor s-ar putea mări de două sau chiar de trei ori începând de anul viitor. Nici proprietarii de mașini nu primesc vești bune. Aceștia nu vor scăpa de majorări, impozitul auto urmând și el să crească.

„Creșterea taxelor în 2025 devine o certitudine pe măsură ce ne adâncim în deficit, în împrumuturi, în datorii. Nota de plată a exceselor bugetare din ultimii 3 ani va fi una extrem de piperată și va fi livrată atât populației cât și firmelor prin intermediul unor taxe mai mari pe tot ceea ce deținem, de la case la mașini și pe tot ceea ce consumăm – de la alimente la servicii.

Prorogată anul trecut, noua formulă de calcul a impozitelor pe locuințe va deveni realitate, cu siguranță. În esență, nu vom mai plăti impozit în funcție de suprafața apartamentului sau a casei ci în funcție de valoarea de piață, stabilită în baza unui studiu imobilar. Iar asta va însemna taxe de cel puțin 2 dacă nu 3 ori mai mari mai ales pentru cei care locuiesc în zone centrale sau au case scumpe”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu.

Vezi și: Proiectele gigant care vor ridica economia țării în 2024. Drumul Expres Pitești-Craiova, Centura Capitalei și Autostrada Moldovei – printre cele mai mari investiții

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci