Analistul financiar Adrian Negrescu a creionat în culori sumbre tabloul evoluției economice a țării noastre, explicând, totodată, de ce viața românilor se va înrăutăți spre sfârșitul lunii decembrie, începutul anului 2024.
Românii nu vor mai beneficia de voucherele în valoare de 1.400 de lei pentru energie în 2024. Totuși, avem majorări de pensii, de 13,8%, însemnând indexarea cu rata inflației. Pentru o pensie de 1785 de lei acești 13,8% înseamnă 246 de lei, adică 8 lei pe zi.
Potrivit legii ar trebui ca și alocațiile să fie indexate cu rata inflației, adică să fie majorate cu 13,8%, iar pentru o alocație de 256 de lei această majorare ar însemna cu puțin peste 1 leu pe zi în plus la alocație. Adrian Negrescu, analist financiar, a vorbit despre aceste majorări, explicând că aceste sume infime nu îi va ajuta prea mult pe români, în contextul în care prețurile vor continua să crească și în 2024.
„De 8 lei speranțe, cam acesta este nivelul creșterilor de pensii, probabil și al alocațiilor, într-un context extrem de dificil pentru că prețurile în 2024 vor continua să crească. Faptul că se temperează inflația nu înseamnă că câștigurile noastre vor arăta mai bine.
Dimpotrivă, prețurile vor continua să crească, poate mai puțin decât în prezent, dar puterea noastră de cumpărare se va reduce, iar cei mai afectați de această situație sunt pensionarii care au pensii undeva până în 1.800-2.000 de lei, familiile cu 2-3 copii care au nevoie de aproape 2.000 de euro pe lună pentru a avea o viață decentă, cel puțin asta arată un nou studiu și persoanele singure care se descurcă cu greu cu chirii, cu rate, cu tot felul de probleme financiare pe care le va fi greu să le depășească în anul 2024”, a spus Adrian Negrescu.
Cât despre majorarea salariului minim, Adrian Negrescu a spus: „Altfel spus a câștigat statul din toată această situație, cel puțin în construcții se vor aduna mai mulți bani la buget.
Legat de creșterea salarială, mă uitam la niște studii recente care arată că cei mai mulți angajatori vor crește salariile cu cel mult 5-7% în condițiile în care de la 1 ianuarie cresc taxele, se triplează impozitul pentru micile întreprinderi, apare impozitul pe cifra de afaceri, crește TVA-ul la o grămadă de servicii și produse, astfel încât va fi greu să vedem câștiguri mai mari, mai ales în mediul privat. Da, există o criză a forței de muncă.
Companiile reușesc cu greu să își păstreze angajații, iar salariul va reprezenta în 2024, atenție, cred că și alături de bonurile de masă, principalele argumente care vor face diferența în a avea un angajat specializat, profesionist și a căuta în piață tot felul de oameni cu care să îți faci treaba. 181 de lei e nimic.
Gândiți-vă cât te costă să te duci la magazin să îți faci cumpărăturile. 100 de lei, cum zicea Ciolacu, sunt acum 150 de lei, în condițiile în care prețurile au continuat să crească, iar în perspectiva sărbătorilor, așteptați-vă ca de sărbători prețurile să crească, se întâmplă în fiecare an, astfel încât pentru mulți români Crăciunul va fi la suta de grame, adică vor încerca să ia din bunătățile de Crăciun mai puțin decât în anii trecuți”.
Un PIB umflat de inflație
Legat de evoluția Produsului Intern Brut, acest ”Produs Intern Brut foarte mare pe care îl avem”, expertul a subliniat că ”ne raportăm, iată, la Ungaria, văd că sunt niște planuri ambițioase, dar să nu uităm însă că această creștere economică, acest PIB este umflat de inflație, de creșterile de prețuri de anul trecut și din acest an, care sunt printre cele mai mari din regiune și care, bineînțeles, umflă rezultatul final dar, pe de altă parte, accentuează starea de sărăcie a economiei și de vulnerabilitate a populației”.
Solicitat să estimeze unde se află în România, având în vedere că noi dăm niște cifre, iar Eurostatul vine cu altele, afirmând că, în acest moment, țara noastră are cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, după Ungaria, Adrian Negrescu a apreciat că, din păcate nu ne aflăm pe nici un platou.
”Într-adevăr, în statisticile INS noi suntem cam pe la 8%, dar dacă ne uităm la tendința de creștere a prețurilor, mai ales în sectorul alimentar, unde avem o creștere de 10% față de aceeași perioadă din anul trecut, acest lucru arată că creșterile de prețuri continuă, că nu suntem de nici un fel pe nici un platou. Dimpotrivă! Inclusiv Banca Națională ne spune că inflația ar putea să revină pe creștere în perioada următoare. De ce? Pentru că va intra în vigoare această Lege a austerității, care vizează creșteri de taxe.
Taxe crescute pe care, din păcate, le vom regăsi în prețurile tuturor produselor și serviciilor pe care le cumpărăm: de la produse alimentare și nealimentare, la servicii.
De ce? Pentru că, pentru a reuși să facă rost de bani, pentru a plăti mai multe taxe statului român, cele mai multe dintre ele vor scumpi produsele respective și, din păcate, se va crea un val de inflație ale cărui consecințe le vom simți cu vârf și îndesat începând, probabil, cu luna decembrie, poate de la 1 ianuarie, potrivit DC Business.
Prea mulți nori negri
Să nu uităm, pe de altă parte, că și prețul petrolului crește: astăzi era la 93 de dolari/baril, o creștere semnificativă față de acum două săptămâni, când era pe la 80 și ceva de dolari. Gazele s-au scumpit cu peste 50% pe fondul temerilor și incertitudinilor din piață legate mai ales de războiul din Orientul Mijlociu.
Se adună, din păcate, foarte mulți nori negri deasupra economiei, a economiei reale, iar multe companii privesc cu incertitudine, în momentul de față, ceea ce se întâmplă, atât din punct de vedere fiscal, cât mai ales din punct de vedere al dinamicii business-ului.
Se va trece de 10%
La cât va ajunge inflația la sfârșitul acestui an. Dacă taxele vor intra în vigoare, vor fi creșteri de prețuri la energie, la gaze, la carburanți, așa cum arată estimările agențiilor internaționale, ne așteptăm ca inflația să revină la peste 10% spre sfârșitul anului. Este un mediu volatil, plin de incertitudine, în care este greu să estimezi cum vor crește prețurile.
Dar să nu uităm un lucru: vulnerabilitatea economiei noastre, în condițiile în care noi cam 70-80% din ceea ce consumăm noi în marile orașe este adus din import. Iar dacă producătorii din țările respective cresc prețurile, vom importa, practic, inflație, cu toate măsurile pe care autoritățile încearcă să le ia la București”, a spus Adrian Negrescu.