- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Prima țară care a renunțat la numerar s-a răzgândit. Isărescu: „Au lăsat-o mai moale!”

19 Sep, 11:38 • Bugiu ⁠Ana Maria
Țara care a renunțat la plățile numerar s-a răzgândit. Ce spune Mugur Isărescu despre o experiență pe care a avut-o recent.
Prima țară care a renunțat la numerar s-a răzgândit. Isărescu: „Au lăsat-o mai moale!”

Suedia, cunoscută drept una dintre primele țări care a adoptat un model de societate aproape complet fără numerar, se confruntă acum cu probleme legate de accesul la numerar.

Băncile suedeze au redus serviciile de numerar pentru companii, iar Banca Națională a Suediei (Riksbank) a semnalat necesitatea unei reglementări suplimentare pentru a asigura accesul la numerar, potrivit profit.ro.

Riksbank a inițiat un proiect de reglementare, menit să asigure că operatorii care sunt obligați legal să accepte numerar au acces la servicii funcționale pentru gestionarea zilnică a acestuia.

În prezent, aceste servicii sunt oferite aproape exclusiv de compania Loomis AB, pe baza unor contracte comerciale, iar Riksbank consideră că băncile trebuie să își asume o responsabilitate mai mare pentru a menține aceste servicii, mai ales în cazul defecțiunilor sistemelor de plăți digitale.

Christina Wejshammar, șefa departamentului de plăți de la Riksbank, a declarat că deteriorarea serviciilor de numerar este o problemă majoră. În contextul în care există obligații de acceptare a numerarului pentru operatorii care vând bunuri esențiale, serviciile de încasări și gestionare a numerarului trebuie menținute la nivel național, pentru a funcționa eficient chiar și în situații de criză.

„Măsurile pe care le propunem în comunicarea noastră scrisă sunt necesare pentru a permite persoanelor care au nevoie să utilizeze numerar să facă acest lucru.

Multe afaceri continuă să accepte numerar, dar fără aceste servicii nu ar putea face acest lucru în practică. În plus, dacă există noi obligații de acceptare a numerarului pentru operatorii care vând bunuri esențiale, serviciile de încasări zilnice și de numerar vor trebui menținute în toată țara.

În acest fel, băncile contribuie la un circuit al numerarului care să funcționeze în condiții normale chiar și în situații de criză”, spune Christina Wejshammar, șefa departamentului de plăți la Riksbank.

Te-ar mai putea interesa și: Plățile cash, restricționate pentru o categorie de români. Marcel Boloș: „Este un lucru de normalitate”

foto: numerar Suedia

Prima țară care a renunțat la numerar s-a răzgândit. Isărescu: „Au lăsat-o mai moale!”

Riksbank spune că cerințele legale existente pentru bănci privind acceptarea și gestionarea numerarului sunt insuficiente și necesită o actualizare. Băncile sunt obligate să asigure că companiile și autoritățile publice pot depune încasările în numerar „zilnic și într-o măsură adecvată”, dar aceste servicii sunt considerate de Riksbank ca fiind „inadecvate” în contextul actual.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a menționat că Suedia „a redus entuziasmul” pentru modelul de societate fără numerar. Isărescu a relatat că, la întâlnirile recente cu oficialii suedezi, aceștia i-au spus că renunță la ambițiile de a deveni complet cashless, în contextul în care milioane de pensionari din Suedia preferă să plătească cu numerar.

„Am auzit că dispar banii fizici. Când Banca Suediei, cea mai veche bancă centrală, a sărbătorit 300 de ani, spuneau înainte că Suedia va deveni prima țară cashless society (n.red. societate fără numerar). Ajung acolo și întreb cum e cu cashless society.

Îmi zice: «Nu mai e!» Au lăsat-o mai moale. Mi-au zis că au vreo 2 milioane de pensionari care nu vor, care vor să plătească în continuare cu numerar. Astea sunt bau-bau-ri, iar madame Lagarde a spus foarte clar că o bună parte din populație preferă plățile în bancnote”, a mai spus guvernatorul BNR.

Te-ar mai putea interesa și: Românii preferă să îşi ţină economiile cash la saltea sau în bănci, dar în valută