- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Producătorii de bere artizanală, îngrijorați de creșterea accizelor. ”Mai mulți închid decât deschid”

30 Oct, 19:05 • Anghel Valentin
Majorarea accizelor la bere artizanală este un motiv important de îngrijorare pentru producători. Aceștia anticipează un an 2025 dificil, în special din perspectiva creșterii costurilor de producție.
Producătorii de bere artizanală, îngrijorați de creșterea accizelor. ”Mai mulți închid decât deschid”

Acciza la bere, în cazul producătorilor independenți care fabrică maximum 200.000 de hectolitri pe an, este așteptată să crească, anul viitor, cu 4,3 la sută, și cu 4,9 la sută în 2026, notează termene.ro.

Această perspectivă ar urma să afecteze în special micii producători, care fabrică așa-numita bere artizanală.

Producătorii de bere artizanală ocupă puțin din piața berii autohtone, estimată anul trecut la 15 milioane de hectolitri, 5 la sută mai puțin decât în 2022.

Berea artizanală înseamnă cel mult 2 la sută din piață, procent care are șanse destul de mari să scadă, în condițiile unor perspective deloc încurajatoare. „Mai mulți închid decât deschid”, spune Cosmin Șoaită, fondatorul Bere Sibiu.

Bere

Citește și Bestjobs: Cum arată Halloween 2024 pe piața muncii: neînţelegerile cu șefii, teama de concediere și creșterea volumului de muncă se numără printre cele mai mari „coșmaruri” ale angajaților

Problema majoră a micilor producători de bere, o eventuală nouă creștere generalizată a costurilor 

În opinia lui Șoaită, cea mai mare probleme pentru micii producători va fi ”o eventuală nouă creștere generalizată a costurilor ”.

”Ca mici producători de bere, problema cea mai mare pe care o avem este legată de o eventuală nouă creștere generalizată a costurilor ca și cea de acum doi ani când a început războiul din Ucraina. În  2025, sunt așteptate creșteri de acciză nu doar la bere, ci și la tot ceea ce înseamnă combustibili. Se vehiculează că va fi o creștere de TVA, plafonările la gaze și energie electrică vor dispărea fără să avem la acest moment o idee asupra magnitudinii efectului în costuri. Toate aceste lucruri vor avea un impact generalizat în economie, cu potențial efect al bulgărelui de zăpadă. Va trebui să vedem ce se va întâmpla cu veniturile, aici de fapt o să fie problema, toate vor crește, dar probabil nu și veniturile în aceeași măsură și atunci volumele de bere vândute de către noi vor fi penalizate ”, a declarat fondatorul Bere Sibiu.

Iar creșterea accizelor nu este singurul lucru care îi sperie pe producătorii de bere artizanală. Aceștia nu exclud și alte majorări, care ar pune, logic, presiune suplimentară pe prețul produselor.

”Orice creștere înseamnă o presiune suplimentară pe preț în absența unui calendar predictibil al taxării care să ne permită să cautăm soluții. De aceea, chiar dacă ne-am fi dorit un nivel înghețat sau plafonat al accizei la bere, salutăm creșterea graduală, predictibilă, pentru anii următori. Ne-am bucura să avem o predictibilitate fiscală extinsă cu calendare transparente pentru tot ceea ce înseamnă taxare”, consideră Cosmin Șoaită.

De anul viitor, acciza va crește cu 4,3 la sută (față de 2024) și cu 5 la sută în 2026 (față de nivelul prevăzut pentru 2025). Pentru producătorii independenți a căror producție anuală nu depășește 200.000 de hectolitri, creșterea accizei va fi 4,3 la sută în 2025 și de 4,9 la sută peste doi ani.

Citește și Obligație pentru fermieri! Trebuie să respecte condiționalitatea socială din 2025 pentru a primi plăți directe și compensatorii

Tags: