Producătorii de mezeluri anunţă că vor fi inevitabile creşteri considerabile de preţ, în condiţiile în care preţul cărnii de porc de lucru, materia primă pentru multe dintre mezeluri, a crescut doar din luna februarie cu aproximativ 50%.
„Acum, în medie, carnea de porc de lucru costă 3-3,2 euro/kg, faţă de 1,25 euro/kg în urmă cu un an. În septembrie anul trecut am transferat o parte din creştere în preţurile finale ale produselor şi ne aşteptam ca din februarie să scadă. Însă, dacă în februarie materia primă costa 2,2-2,25 euro/kg, acum nu se mai găseşte sub 3 euro/kg. Piaţa cărnii fierbe după această creştere istorică“, spune Andrei Pădurean, manager operaţional al companiei Universal, care produce mezeluri sub brandul Silvania Gourmet în localitatea Crişeni din judeţul Sălaj, potrivit ZF.
Această provocare, a creşterii preţului materiei prime pentru mezeluri, este invocată şi de Voicu Vuşcan, administrator al Elit, companie care produce anual peste 50.000 de tone de mezeluri în cadrul celor cinci fabrici proprii din Alba, Bucureşti, Arad şi Prahova.
„Cea mai mare provocare pentru industria noastră este creşterea accelerată a preţurilor materiilor prime, cu un impact semnificativ în profitabilitatea businessului. Ne confruntăm în prezent cu preţuri record la carnea de porc, din cauza scăderii efectivelor de porci din Europa în principal, iar în mod specific în România, pesta porcină africană a diminuat considerabil efectivele în ultimii ani, diminuând disponibilitatea materiei prime authtone“, a spus Vuşcan.