- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Producția Dacia Jogger se mută în Maroc. Modelul pleacă din România odată cu sosirea lui Bigster

15 Jul, 14:50 • Cornel Ghimeșan
Uzina Renault din Maroc a început producția primului Dacia Jogger diesel. Modelul pleacă din România odată cu sosirea lui Bigster.
Producția Dacia Jogger se mută în Maroc. Modelul pleacă din România odată cu sosirea lui Bigster

Fabrica Renault din Tangier, Maroc, va începe în scurt timp fabricarea modelului Dacia Jogger. Acesta va pleca definitiv din România, pentru a lăsa loc SUV-urilor Dacia Duster și Bigster și, posibil din 2027, scrie Profit.ro.

Citește și: Închiderea Văii Oltului, un dezastru pentru Dacia! Uzina de la Mioveni a dezvăluit pierderile imense pe care le va suferi într-o singură lună

În curând, două dintre modelele Dacia, Sandero și Jogger, vor fi asamblate în nordul Africii de unde vor fi transportate către Europa. Decizia de alocare industrială în Maroc și nu la fabrica de la Mioveni a fost luată cu mult timp în urmă și a condus la o investiție importantă pentru uzina marocană, pentru a fi pusă în funcțiune linia 2 de producție, modernizată.

Odată cu startul producției lui Jogger, Dacia va lansa acest model și pe piața locală, unde va înlocui în acest fel vechiul model Lodgy.

„Uzina Tangier spune bun-venit unui noi model al familiei Dacia, Jogger. Acest versatil și accesibil vehicul al familiei încorporează povestea de succes a mărcii Dacia în Europa”, a declarat Denis le Vot, CEO al Dacia.

Citește și: Dacia a făcut anunțul despre preţurile pentru Spring, produs în China. Ce se va întâmpla cu după ce UE va crește taxele și cu 40% pentru importuri

Circa 30 de roboți și 2.500 de angajați vor lucra la producția modeului hibrid, care necesită un nivel mai complex de pregătire.

Marea surpriză pentru noua Dacia Jogger care va fi produsă în Maroc este motorul cu care va veni. Noul Jogger produs în nordul Africii vine cu un motor diesel dCi de 1.5 litri și 100 CP, din familia Blue. Acesta va fi vândut însă doar pe piața locală, fără să fie exportat în Europa. Prețul cu care va fi vândut acest diesel este de 17.900 de euro, identic cu ECO-G în România , dar echipamentele standard vor fi mai reduse decât cele din Europa.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult