Profitul participanţilor la Pilonul II de Pensii depăşeşte 10 mld. lei pentru anul în curs!
Te-ar putea interesa și Pensii septembrie 2024. Data la care intră mai mulți bani pe card pentru milioane de români
Platforma a calculat profitul din punctul de vedere al participantului, nefiind preluat din situațiile financiare ale administratorilor, adică ține cont de toate costurile, respectiv de comisionul activ, de tranzacționare sau taxă de audit.
Profitul din ianuarie-iulie 2024 a fost cu aproximativ 300 mil. lei mai mare decât cel înregistrat în primele şapte luni din 2023, care ştim deja că a fost unul istoric, fiind cel mai mare profit anual de la înfiinţarea sistemului de pensii private.
„Dacă se va repeta istoria şi anul acesta, rămâne de văzut. Deocamdată vedem un ritm mai lent de scădere a dobânzilor, iar inflaţia din România este cea mai mare din UE.
Acest lucru va afecta preţul titlurilor de stat din portofoliile fondurilor de pensii private. În acelaşi timp, avem alegeri pe final de an care pot afecta piaţa de capital şi implicit preţul acţiunilor deţinute de fondurile de pensii.
Aşa că este destul de dificil de estimat dacă anul acesta va depăşi în profit anul record 2023. Totuşi, sunt mari şanse ca profitul să se apropie de acel nivel”, spune George Moţ, fondator al DesprePensiiPrivate.ro, conform ZF.ro.
În comparație, la finele anului 2023, profitul aferent participanţilor la Pilonul II a fost de 18,3 mld. lei, aproape de profitul cumulat de 18,2 mld. lei din 2008-2022.
Cât despre cea mai profitabilă lună, aceea a fost decembrie, cu 4,06 mld. lei.
Astfel că, pilonul II a ajuns la active nete de 146,8 mld. lei, mai exact, o valoare medie a contului individual de 17.851 de lei.
Faţă de finalul anului 2023, activele nete au crescut cu 15,9%.
Luna iulie a adus contribuţii brute de 1,57 mld. lei, în uşoară scădere cu 0,2% faţă de iunie, contribuţia medie pe participant fiind de 381 de lei, minus 0,5%.
Citește și Salariu cu taxe zero în România! Acești angajați pot beneficia de facilități fiscale
Cu o lună în urmă, respectiv iunie, Pilonul II a realizat plăţi de 83,8 mil. lei, din care 66,1 mil. lei a fost o plată unică, plata medie fiind de 19.760 de lei.
Deci, din cei aproape 84 mil. lei, 44,1 mil. lei au fost plăţi pentru pensie, 25,2 mil. lei pentru invaliditate şi 13,2 mil. lei pentru deces.