După ce preşedintele Senatului, liderul PNL Ilie Bolojan a declarat că avem zone ale statului care practic au fost scăpate de sub control în aceşti ani şi că „vom intra într-o zonă de incapacitate de plată dacă nu facem ceva„, ministrul Finanțelor Tanczos Barna a anunțat marți seară că propune un buget cu tăieri de cheltuieli, printre care o scădere de 10% la Administrația Prezidențială, una de 9% la Camera Deputaților și una de 5% la Senat. Bani în plus ar putea primit Ministerul Transporturilor – 20%, Sănătate și Mediu – o creştere de 50%, dar şi Educația, un plus de 10 procente.
„Am prezentat proiectul de buget in coaliție și am avut primele discuții cu partenerii de guvernare. Am agreat că statul trebuie să reducă, în primul rând propriile cheltuieli. Astfel, bugetul Administrației Prezidențiale scade cu 10%, bugetul Senatului cu 5% și bugetul Camerei Deputaților cu 9%. În schimb, investim în îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor publice. Bugetul pentru educație crește cu 10%, Ministerul Transporturilor va avea cu 20% mai mulți bani, Ministerul Sănătății va avea un buget mai mare cu 50% față de 2024, și Ministerul Mediului o creștere de 51%. Banii alocați vor asigura continuarea investițiilor la autostrăzile Sibiu-Pitești, Sibiu-Făgăraș, Focșani-Bacău, Ploiești-Buzău, Buzău-Focșani și reabilitarea liniilor de cale ferată. Vor beneficia de fonduri proiectele de construcție a spitalelor regionale de urgență Craiova, Iași și Cluj, și vom avea investiții semnificative în sisteme de apă și canalizare, cât și în centrele de colectare selectivă a deșeurilor. Bugetul va susține Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar și digitalizarea universităților, dar și construcția de campusuri pentru învățământul dual”, a precizat Tanczos Barna.
Proiectul de buget pentru 2025 ar viza și o reducere a cheltuielilor de personal cu 5%, excepție de la această decizie urmând să facă doar Sănătatea, Educația, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne.
În privinţa pensiilor, veştile nu sunt deloc bune. Despre indexarea pensiilor, ministrul de Finanțe spunea că nu se poate realiza în acest an.
În schimb, este posibil ca în a doua jumătate de an pensionarii cu venituri de până în 3.000 lei să primească un ajutor din partea statului.
Senatul și Camera Deputaților sunt printre instituţiile la care vor fi tăieri de buget anul acesta.
Pentru anul 2024, Senatul României a avut un buget total de 390 de milioane lei, din care cheltuielile curente, sumele necesare pentru funcționarea instituției, au fost prognozate la 325 de milioane. Din această sumă, cheltuielile salariale au fost estimate la 206 milioane.
Camera Deputaților a avut alocat un buget de 727 milioane lei pe anul trecut, din care cheltuielile curente au reprezentat 627 de milioane. Din această sumă cea mai mare parte a cheltuielilor au fost reprezentate de cheltuielile de personal, bugetate la 434 de milioane lei, sau 59% din bugetul instituției.
În total, cele două camere ale Parlamentului au avut un buget cumulat de peste 1,1 miliarde, cu peste jumătate din această sumă destinate cheltuielilor de personal, scrie fanatik.ro.