- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Provocările economice ale anului 2025. Pe ce atuuri se bazează IMM-urile

29 Oct, 19:47 • Anghel Valentin
Anul 2025 se anunță unul plin de provocări, inclusiv de natură economică. Pentru a trece cu bine peste toate ”încercările”, IMM-urile din România se bazează pe două atuuri: digitalizarea și automatizarea proceselor în business.
Provocările economice ale anului 2025. Pe ce atuuri se bazează IMM-urile

Cum va fi anul 2025 pentru IMM-uri? Se poate da un răspuns cert… peste vreo 12-13 luni, ar spune mucaliții. Antreprenorii români nu au însă timp de glume. Se tem de mai multă birocrație și impredictibilitate din partea statului, iar în fața acestor provocări IMM-urile se bazează tot mai mult pe digitalizare și automatizare a proceselor în business, notează dcbusiness.

Astfel, cererea pentru softuri ce automatizează procesele repetitive a crescut cu aproape 50 la sută față de 2023 – cea mai mare creștere din ultimii ani. Iar asta arată o preocupare din ce în ce mai mare pentru eficiență și adaptare la noile realități economice, relevă datele NextUp – companie de software ce implementează modificări fiscale precum e-Factura, SAF-T sau e-TVA.

Start Up Nation îți lansează o nouă ediție! Ce impact economic a avut programul IMM Invest?

Pentru 2025, IMM-urile se tem de schimbări fiscale, în contextul recentului anunț privind creșterea salariului minim pe economie. Astfel, de la 1 ianuarie 2025, inclusiv firmele mici au obligația să depună fișierul SAF-T (D406). Tot de anul viitor se aplică sancțiuni pentru netransmiterea coordonatelor GPS în sistemul RO e-Transport.

Iar astea nu sunt toate noutățile de natură să îngrijoreze antreprenorii. ”Antreprenorii se tem că, în loc să reducă sarcina administrativă, statul va adăuga noi straturi de birocrație. Acesta spune că se digitalizează, dar ne dă birocrație în plus. Exemplul cel mai recent este introducerea e-TVA, care, deși prezentată ca o măsură de digitalizare, a complicat procesele administrative pentru multe firme. Nimeni nu își dorește mai multă birocrație.

În plus, antreprenorii au nevoie ca toată activitatea să fie gestionată eficient, fără greșeli, iar angajații să nu fie încărcați cu o muncă repetitivă și plictisitoare care îi demotivează. De aceea, foarte multe IMM-uri au decis să se pregătească din timp pentru ce ar putea urma în 2025 și pentru a avea mai multă claritate și predictibilitate în business.

Cu un soft potrivit de tip ERP antreprenorii au control asupra afacerii, pot gestiona costurile mai bine și știu ce să facă pentru a-și crește afacerea. Și, bineînțeles, respectă legislația în vigoare prin transmiterea corectă și la timp a rapoartelor către ANAF și sunt protejați de eventuale amenzi”, spune Roxana Epure, Managing Partner NextUp – furnizor de soluții software pentru peste 6.000 de IMM-uri.

Din ce domenii sunt majoritatea IMM-urilor care s-au digitalizat 

Cât privește digitalizarea, trebuie menționat, tot în contextul provocărilor din 2025, că antreprenorii conștientizează importanța ei. De ce? Pentru că orice activitate repetitivă care nu este automatizată are costuri mai mari. ”Asistăm la cel mai mare avans de digitalizare din ultimii ani, având în vedere atât multiplele schimbări legislative, cât și temerea de impredictibilitate ridicată în 2025, pentru care antreprenorii simt să se pregătească din timp.

Cererea pentru softuri a crescut cu aproape 50% față de anul trecut, fiind cea mai mare din ultimii ani. Se vede și o schimbare în mentalitatea antreprenorilor și anume iau decizii de achiziție mult mai informat, se documentează mai mult și compară softurile din piață, pentru a alege opțiunea potrivită pentru afacerile lor. Sunt interesați ca un soft să rezolve cât mai multă birocație în relația cu statul, să ofere indicatori relevanți despre business-ul lor, ca sa aibă predictibilitate și să ia decizii deștepte. Nu în ultimul rând, sunt atenți și la cât de adaptabil este softul odată cu schimbările din propria afacere.

Marcel Ciolacu anunță vestea momentului. „Sprijinim IMM-urile și firmele din HORECA să-și instaleze panouri fotovoltaice”

Dotarea afacerii cu un ERP este o decizie mult prea importantă pentru ca antreprenorii să ia un soft care rămâne în urmă și nu va mai fi capabil să automatizeze noi operațiuni. Și atunci, vor un soft pe care să nu-l schimbe peste 6 sau 12 luni, ci în care au loc update-uri constante și poate fi customizabil în timp conform nevoilor afacerii. Antreprenorii vor o mai mare stabilitate în interiorul organizatiei, nu schimbări dese atât de la furnizorii lor, cât și de la stat”, explică tot Roxana Epure.

Anul acesta, cele mai multe IMM-uri care au optat pentru digitalizare sunt din domenii precum retail, e-commerce, sisteme fotovoltaice, producție, distribuție, construcții ori servicii.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...