- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Rata inflației ia avânt în zona euro, ajungând la 2,6%. BCE: „Sunt încrezătoare că avem inflația sub control”

31 May, 17:45 • Fundeanu Madalina
A crescut rata inflației în zona euro. În luna mai, a fost atins un nivel de 2,6%.
Rata inflației ia avânt în zona euro, ajungând la 2,6%. BCE: „Sunt încrezătoare că avem inflația sub control”

Rata inflației a crescut în zona euro, ajungând în luna mai la nivelul anual de 2,6%. Acest lucru îngreunează sarcina Băncii Centrale Europene (BCE), care analizează posibilitatea relaxării politicii monetare, conform Gândul.ro.

A crescut rata inflației în zona euro. În luna mai, a fost atins nivelul anual de 2,6%

„Inflația anuală în zona euro este de așteptat să fie de 2,6% în mai 2024, în creștere de la 2,4% în aprilie”, anunță Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat), pe baza estimărilor preliminare.

„Analizând principalele componente ale inflației din zona euro, tarifele serviciilor urmează să aibă cea mai mare evoluție anuală în mai (4,1%, comparativ cu 3,7% în aprilie), urmate de alimente, alcool și tutun (2,6%, comparativ cu 2,8% în aprilie), de produse industriale non-energetice (0,8%, comparativ cu 0,9% în aprilie) și de energie (0,3%, față de -0,6% în aprilie)”, precizează Eurostat.

Belgia este țara care are cea mai mare inflație din zona euro (4,9%), urmând Croația (3,8%) și Spania (3,8%).

Pe de altă parte, inflația în Germania este  de 2,8%, iar în  Franța de 2,7%. Letonia are cea mai mică inflație din zona euro (0,2%), iar în Italia nivelul este de 0,8%.

Ai mai putea citi: Oportunitate de neratat pentru românii care vor să înceapă o afacere. ANAF a scos la licitație un spațiu comercial la un preț incredibil

inflație
inflație

Accelerarea inflației face ca sarcinile Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene să fie mult mai dificile, căci BCE ar urma să ia o decizie privind relaxarea politicii monetare la începutul lunii iunie.

„Cu excepția surprizelor majore, în acest moment se întrunesc suficiente elemente pentru înlăturarea celui mai înalt nivel al restricțiilor”, a afirmat luni Philip Lane, economistul-șef al BCE și membru al Comitetului Executiv al instituției.

În urmă cu o săptămână, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a transmis că politica monetară în zona euro ar putea fi relaxată în luna iunie, în ciuda faptului că inflația se va îndrepta în mod stabil spre targhetul de 2,0%.

„Nu anticipez, nu fac niciun angajament, dar dacă datele pe care le vom primi consolidează nivelul de încredere că vom putea atinge o inflație de 2% pe termen mediu, ceea ce reprezintă obiectivul nostru, misiunea și datoria noastră, atunci există o probabilitate foarte mare” de reducere a dobânzii de referință la începutul lunii iunie. Sunt încrezătoare că avem inflația sub control.

Unii factori de mare impact se diminuează, mă refer la criza energetică, la blocajele din rețelele de aprovizionare, acestea se reduc gradual. Prognoza noastră pentru anul viitor și pentru următorul este că ne apropiem foarte mult de țintă, poate chiar o atingem”, a declarat Christine Lagarde pe 21 mai.

Vezi și: Când vor putea românii să călătorească fără vize în America? Anunțul făcut de ambasadoarea SUA: „Relaţiile nu au fost niciodată mai puternice”