Ratele vor exploda! BNR a dus dobânda cheie la cel mai înalt nivel ultimii 12 ani! Banca Centrală a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75% pe an, de la 6,25%
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis marţi, în cea de-a opta şi ultima şedinţă de politică monetară din 2022, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75% pe an, de la 6,25% pe an, precum şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 7,25% pe an.
De asemenea, Banca Centrală a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 7,25% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75%, de la 5,25% pe an. Măsura se aplică de miercuri, 9 noiembrie.
Decizia de astăzi este a 8-a creștere a dobânzii de politică monetară decisă de BNR anul acesta.
Principalele decizii luate în cadrul șediței Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de marți, 8 noiembrie 2022:
majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75 la sută pe an, de la 6,25 la sută pe an, începând cu data de 9 noiembrie 2022;
majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75 la sută pe an, de la 7,25 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75 la sută, de la 5,25 la sută pe an, începând cu data de 9 noiembrie 2022;
păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Măsura adoptată astăzi de BNR a fost în linie cu anticipările majorităţii analiştilor, care au prognozat că BNR va continua ciclul de înăsprire a politicii monetare, anticipând majorarea dobânzii-cheie cu 0,5 puncte procentuale (pp), de la 6,25% până la 6,75%, după ce în octombrie banca centrală a surprins piaţa cu o creştere de 0,75 pp, peste estimările celor mai mulţi economişti, scrie ZF.
Totuşi, în scenariile unor analişti a existat şi varianta creşterii ratei-cheie cu 0,75 pp, la 7%.
La şedinţa de politică monetară precedentă, din octombrie, BNR a majorat dobânda-cheie cu 0,75 pp, de la 5,5% până la 6,25%, după ce şi în august creşterea a fost tot cu 0,75 pp, de la 4,75% până la 5,5%, iar în iulie ritmul de creştere a fost mai mare, cu 1 pp, de la 3,75% până la 4,75%.
Creșterea dobânzii de politică monetară este un mecanism prin care BNR încearcă să reducă rata inflației, care a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Practic, prin creșterea dobânzii de politică monetară, BNR scumpește banii (împrumuturile), descurajând creditarea.
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult