- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Reforma fiscală prin care mai mulți români iau mai mulți bani la salariu. De ce unii sunt îngrijorați?

27 Sep, 10:23 • Mălureanu Rebecca
Românii iau mai mulți bani la salariu în 2025. Creșterile salariale pot fi și de sute de euro. Cu toate astea, unii se îngrijorează de reforma fiscală.
Reforma fiscală prin care mai mulți români iau mai mulți bani la salariu. De ce unii sunt îngrijorați?

Cine ia bani mai mulți la salariu din 2025? Se discută creșterea salariilor, însă unii români se tem de faptul că vor avea mai puțini bani după ce își vor plăti toate contribuțiile.

Despre cine este vorba?

Angajații din Germania, inclusiv românii care lucreză acolo, vor avea parte de o reformă fiscală. Guvernul federal și-a comunicat dorința de a reduce impozitarea pentru cei cu venituri medii și mici.

Care este motivul pentru care există îngrijorări? Angajații cu salarii mici se tem că reforma fiscală îi va dezavantaja. Cu toate acestea, autoritățile îi asigură că nu există motive de îngrijorare. Clasele de jos și de mijloc, în special, ar trebui să beneficieze de modificarea impozitelor din 2025, așa cum arată calculele inițiale ale ziarului „Bild”.

Citește și: Salariul unui casier Lidl din București face înconjurul internetului. Suma impresionantă care a uimit pe toată lumea

Cum ar trebui să se schimbe salariul net pentru persoanele singure din 2025:

Salariu
Salariu

Totuși de la un salariu brut de peste 8.500 de euro, venitul net nu ar trebui să se îmbunătățească din 2025, ci mai degrabă opusul. Aici ar trebui scăzuți în jur de 159 de euro din venitul net, scrie ziarulromanesc.de.

Alocația de bază ar avea un rol esențial pentru persoanele cu niveluri diferite de venit pe parcursul anului, deoarece aceasta va crește retroactiv până în 2024 cu 180 de euro.

Din asta rezultă că alocația de bază se va estima la 11.784 de euro din 2024, după cum scrie „Finanztip”.

Din 2025, alocația de bază va urca cu încă 300 de euro la 12.084 de euro și din 2026 cu 252 de euro la 12.336 de euro.

Vezi și: Care sunt țările cu cei mai fericiți oameni din punct de vedere financiar. Diferențele majore dintre un salariu bun în România versus alte țări din Europa