Senatul și Camera Deputaților se vor întâlni miercuri, la orele 16:00 respectiv 12:00, pentru prima sesiune parlamentară ordinară din acest an. Cele două figuri legislative au fost convocate de către Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, scrie Agerpres.
În această primă zi a sesiunii se vor alege, conform reglementărilor, în ședința de plen, membrii Birourilor permanente: vicepreședinții, chestorii și secretarii. Președinții se aleg la începutul legislaturii.
Alegerea conducerii celor două figuri legislative se face la propunerea grupurilor parlamentare, potrivit negocierilor liderilor grupurilor, potrivit configurației politice și în conformitate cu ponderea lor. Listele de candidați propuși pentru Birourile permantente se supun cu totul votului Camerei Deputaților și, respectiv, Senatului. Acestea se aprobă cu votul majoritar al parlamentarilor prezenți.
Mai citește și: Noi legi în sănătate. Mai multe medicamente compensate de către stat! Concediul medical, modificat!
Legile Educației au fost aprobate de către conducerea liberală, urmând ca în această săptămână să aibă loc o întâlnire a coaliției de guvernare pentru a se putea stabili calendarul adoptării acestora. Acest lucru a fost confirmat de către Nicolae Ciucă, președintele PNL și Premierul României.
Marcel Ciolacu, președinte al PSD, spune că Legile Educației sunt prioritatea democraților și este necesar ca discuțiile legate de acest proiect să continue cu premierul Ciucă și cu ministrul de Finanțe, dar și cu autoritățile locale – dat fiind faptul că impactul bugetar al implementării acestora este unul major.
„Începem să creionăm şi să mergem cu propunerile noastre de eventuale modificări în coaliţie şi să stabilim care sunt etapele de implementare a legii, în integralitatea sa, în perioada următoare”, a precizat președintele PSD.
Pensiile speciale sunt și ele vizate de o reformă. Ministerul Justiției caută soluții.
„Din punctul nostru de vedere, prioritatea unu sunt pensiile speciale şi aşteptăm, împreună şi cu Ministerul Justiţiei, să găsim forma constituţională ca acest capitol cu pensiile speciale să fie închis, o dată pentru totdeauna, în România”, a completat Ciolacu.
Printre priorități se regăsește și proiectul de majorare a pragului de impozitare de la 2.000 la 3.000 de lei. Acest lucru se discută de ceva timp în Parlament și pare că s-au găsit unele soluții.
Te-ar mai interesa și: Prețurile caselor sunt de zeci de ori mai mici, de la 5.000 de euro. Ziua și cumpărarea. Românii se mută după graniță.