- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Regulile jocului s-au schimbat! Se introduc taxe vamale pentru cumpărătorii Shein si Temu

03 Oct, 17:05 • Mălureanu Rebecca
Uniunea Europeană vrea să introducă taxe vamale pentru coletele sub 150 de euro din Asia, pentru a echilibra concurența cu brandurile locale. Taxele s-ar situa între 4% și 17%. Parlamentul European urmează să voteze inițiativa.
Regulile jocului s-au schimbat! Se introduc taxe vamale pentru cumpărătorii Shein si Temu

Se anunță vești proaste pentru cumpărătorii platformelor Shein și Temu. Uniunea Europeană schimbă regulile, dorind introducerea de taxe vamale pentru coletele cu valoare mai mică de 150 de euro. Inițiativa s-a propus în urma scăderii influenței brandurilor locale de pe piață.

Undă verde pentru aplicarea taxelor vamale pentru produsele chinezești

Executivul de la Bruxelles intenționeză introducerea taxelor vamale pentru coletele de valoare mică, ca reacție în urma ascensiunii pe piață a produselor chinezești, care au umbrit astfel brandurile din România. În 2023, s-a înregistrat un număr două miliarde de colete care proveneau din Asia.

„Dacă până acum coletele ce nu depășeau suma de 150 de euro erau scutite de taxă vamală, ei bine acum acest lucru s-ar putea schimba și s-ar putea introduce o nouă taxă între 4 și 17%”, transmite Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24.

Aryana din Timișoara, are 27 de ani, iar pasiunea ei este moda, fiind de altfel clienta mai multor platforme de shopping de acest gen.

Taxe Vamale
Taxe vamale

Citește și: Jumbo cucerește și piața din Cluj. O nouă destinație de shopping, în fosta platformă Carbochim

„Într-adevăr nu sunt neapărat cele mai calitative, dar ca obiecte decorative, chiar și unele haine sunt ok, sunt purtabile”, spune Aryana Gadian.

Prețurile destul de mici și varietatea de produse găsite pe site-uri atrag mulți clienți.

„- Sunt chestii faine, comand destul de des.

– Crezi că o poți suporta taxa asta?

– Da” , spune o tânără.

„Nu mi s-au părut neapărat calitative produsele. Cred că ar trebui să fie accesibil pentru toată lumea”, e de părere o altă tânără.

„Nu prea mi-am comandat haine, mai mult mi-am luat accesorii, gen ochelari și nu am avut taxe din astea de drum”, spune un tânăr.

Produsele de pe Shein sau Temu nu oferă cea mai bună calitate cumpărătorilor. Aceștia sunt atenționați și de poluarea rezultată în urma procesului de fabricație și transport.

„Cred că unde trebuie să lucrăm este sistemic începând de la educație până la felul în care noi ca și consumatori în primul rând ne simțim responsabili față de fiecare achiziție, ne uităm un pic la ce lăsăm în urmă”, Andreea Iager Tako, fondator platformă sustenabilă.

Parlamentul European a aprobat proiectul care prevede noi taxe pentru produsele aduse din Asia și urmează să îl voteze în perioada următoare.

Te-ar mai putea interesa și: Românii află ce taxe vor plăti în 2025. Cum vrea să convingă Guvernul Comisia Europeană că poate reduce deficitul în 7 ani