Piața restaurantelor din România a fluctuat, scrie profit.ro. Pandemia de COVID-19 a dus la închiderea definitivă a 30% dintre business-urile din sectorul ospitalității, iar cifra de afaceri a scăzut cu 35% în 2020 față de 2019.
Și 2023 se dovedește a fi un an dificil pentru industria HoReCa. Este pentru prima oară după pandemie când profitul restaurantelor scade (- 12%).
Deși profitul a scăzut în 2023, numărul angajaților din localuri a crescut cu 1% și a atins un nivel record.
„În opinia mea, creșterea atât de mică a numărului de restaurante active în 2023 are două motive și ambele țin de factorul legislativ: incertitudinea legislativă și lipsa de predictibilitate a unor norme clare de funcționare a industriei ospitalității”, spune Cristian Cristea, consultant HoReCa și manager general Hostalion Business School.
„Ne gândim la trei lucruri care s-au întâmplat în 2023: creșterea TVA-ului la anumite materii prime, creșterea salariului minim și modificarea taxei pe băuturile dulci.
Toate aceste modificări au avut un impact între 3-5% asupra restaurantelor; impact care e vizibil direct în profitabilitate”, a mai spus Cristian Cristea.
Bucureștiul conduce în 2023 – atât la numărul de restaurante active (3,309), cât și la capitolul profit (≈ 225 milioane de €) și număr de angajați (34,427). Cluj-Napoca este pe locul 2, cu un profit de aproape 7 ori mai mic decât capitala – ≈ 33,5 milioane de €. Litoralul românesc e pe podium, restaurantele din Constanța înregistrând în 2023 profituri de ≈ 33,2 milioane de €. În top 5 se mai află și capitala Moldovei – Iașiul ≈ (21,4 milioane de €)- și Timișoara (≈ 21,2 milioane de €), arată sursa citată.