Cercetarea Finbold a constatat că în ultimele 30 de zile au fost create 11.487 de noi adrese Bitcoin care dețin 1 milion de dolari sau mai mult, în mare parte datorită revenirii de 7,5% a BTC de când avansul lui Donald Trump în colegiul electoral a devenit covârșitor.
La închiderea ediției, 132.842 de adrese dețin peste 1 milion de dolari în Bitcoin: 121.126 dețin între 1 milion și 9,99 milioane de dolari, în timp ce 11.697 dețin 10 milioane de dolari sau mai mult.
Analiza a utilizat date istorice, comparând cifrele pre-electorale din 7 octombrie 2024, obținute folosind instrumentul de arhivă web Wayback Machine, cu cele mai recente statistici post-electorale din 6 noiembrie 2024.
Deși prețul exploziv al BTC – și numărul de milionari de criptomonede – a fost condus cel puțin parțial de eliminarea bruscă a incertitudinii cu privire la cine va intra în Biroul Oval în ianuarie, volatilitatea scăzută nu este garantată.
După cum a subliniat Jordan Major, un coautor al cercetării: „Chiar și cu alegerile stabilite, volatilitatea rămâne ridicată pentru Bitcoin, care a oscilat brusc în ultimele 24 de ore. Mulți dintre cei care au tranzacționat ar putea fi în căutarea de securiza câștigurile de la creșterea recentă.”
Cu toate acestea, rămâne probabil că Bitcoin își va recâștiga impulsul ascendent în următoarele luni.
Euro și lira sterlină au scăzut miercuri în Europa, după ce Donald Trump a obținut victoria în alegerile prezidențiale din Statele Unite. Acțiunile companiilor de apărare și sănătate au crescut, dar a fost o zi sumbră pentru afacerile implicate în tranziția verde. Investitorii se pregătesc acum pentru o schimbare radicală a politicii transatlantice.
Dolarul — cel mai important activ de pe piețele financiare mondiale — a înregistrat o creștere spectaculoasă. A avut cea mai mare creștere zilnică din aproape doi ani, anticipând promisiuni de politici care, dacă vor fi implementate, ar putea stimula inflația și obliga Rezerva Federală să mențină ratele dobânzilor ridicate, scrie Politico.
Până la prânz, ora Londrei, euro era în scădere cu 2% față de momentul închiderii secțiilor de vot din SUA marți, ajungând la minimul ultimelor patru luni, de 1,07 dolari. Lira sterlină a scăzut cu 1,4%, la 1,29 dolari.
„Trump rămâne imprevizibil și instabil”, a spus Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg Bank, într-o notă adresată clienților. „Nu putem evalua cu adevărat care dintre promisiunile lui grandioase, dar uneori inconsistente, va fi implementată.”
Totuși, Schmieding a subliniat că Trump și echipa lui ar fi mai bine pregătiți pentru o victorie decât în 2016, ceea ce crește șansele implementării rapide a promisiunilor cheie.
Bursele au reacționat rapid. Acțiunile din sectorul apărării au crescut, presupunând că Trump va lăsa Europa să se ocupe singură de securitatea sa: Rheinmetall din Germania a crescut cu 1,7%, BAE Systems cu 4,6%, iar conglomeratul italian Leonardo a crescut cu 3,3%.
Și acțiunile din sănătate au beneficiat de părerea că noua administrație americană nu va complica viața marilor companii farmaceutice. Acțiunile Novo Nordisk, producătorul medicamentelor pentru pierderea în greutate Wegovy și Ozempic, au crescut cu aproximativ 6%, iar Roche, Novartis și GSK au înregistrat creșteri de peste 1%.
Pe de altă parte, sectorul auto — o țintă clară pentru tarifele de import ale noii administrații — a suferit: acțiunile Porsche, Ferrari și BMW au scăzut cu aproximativ 7%, în timp ce Mercedes-Benz și Volkswagen au scăzut cu aproximativ 5% fiecare. Stellantis a crescut cu 1,4%.
Un alt sector afectat puternic a fost cel al energiei regenerabile, pe fondul speculațiilor că Trump va reduce subvențiile generoase extinse de administrația Biden. Dezvoltatorul danez de parcuri eoliene Ørsted a scăzut cu peste 10%, iar doi dintre cei mai mari producători europeni de turbine eoliene, Vestas Wind Systems și Nordex din Germania, au scăzut cu aproximativ 9% și, respectiv, 6%.
Focusul geografic al planurilor privind tarifele a fost, de asemenea, evident în acțiunile băncilor. Banca spaniolă BBVA, care deține cea mai mare bancă din Mexic și generează mai mult de jumătate din profitul său acolo, a scăzut cu aproape 7%, în timp ce Santander, care generează aproximativ 15% din profituri în Mexic, a scăzut cu 3,5%.
Trump a amenințat că va include Mexicul în planurile sale de impunere a tarifelor, în pofida Acordului de Liber Schimb Nord-American. Peso-ul mexican a scăzut cu peste 3% față de dolar miercuri dimineață, anticipând probleme pentru economia sa.
Departe de piețele financiare principale, prețul Bitcoin a atins un nou record, depășind 75.000 de dolari, reflectând entuziasmul lui Trump față de criptomonede.
Bursa americană a înregistrat o creștere record, în contextul victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2024, în timp ce acțiunile Tesla au urcat cu 13%, iar Elon Musk a devenit cu 20 de miliarde de dolari mai bogat.
Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 1.434 de puncte, adică aproximativ 3,4%, atingând un maxim istoric. Este pentru prima dată din noiembrie 2022 când Dow înregistrează o creștere de peste 1.000 de puncte într-o singură zi. De asemenea, S&P 500 și Nasdaq Composite au atins noi maxime istorice, fiind în creștere cu 2,3% și, respectiv, 2,6%, scrie News.ro.
NBC News a anunțat că Trump a obținut 276 de voturi în Colegiul Electoral, învingând-o pe rivala sa democrată, Kamala Harris, și câștigând state esențiale precum Pennsylvania, Carolina de Nord și Georgia.
Acțiunile Tesla au crescut cu 13%, susținute de sprijinul CEO-ului Elon Musk pentru Trump, iar băncile, precum JPMorgan Chase și Wells Fargo, au urcat cu 10%, respectiv 13%.
Indicele Russell 2000, reprezentând companiile mici, a înregistrat un salt de 5,4%, acestea fiind favorizate de politicile de reducere a taxelor și protecționism promovate de Trump.
”Sentimentul investitorilor este pro-creștere, pro-dereglementare și pro-piață,” a declarat David Bahnsen, director de investiții la The Bahnsen Group, subliniind așteptările privind noi reduceri de taxe sau prelungirea celor existente, creând un mediu optimist pentru acțiuni.
Bitcoin a atins și el un nou maxim de 75.000 de dolari, iar dolarul american s-a apreciat semnificativ, alimentat de așteptările legate de tarifele comerciale propuse de Trump.
Randamentul obligațiunilor Trezoreriei pe 10 ani a crescut la 4,45%, pe fondul anticipării unor noi reduceri de taxe și cheltuieli suplimentare.
În Congres, republicanii sunt așteptați să recâștige Senatul, în timp ce rezultatul pentru Camera Reprezentanților este încă incert, existând posibilitatea unei victorii complete a Partidului Republican, ceea ce ar putea determina schimbări majore în politicile fiscale și de cheltuieli.
”Se pare că nu este doar o victorie pentru Trump, ci și pentru republicani în Senat și Camera Reprezentanților, ceea ce ar putea impulsiona economia americană,” a declarat Mark Mobius, președintele Mobius Emerging Opportunities Fund, pentru CNBC.