- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Revolut solicită Meta să contribuie la restituirea banilor pierduți prin fraudele facilitate de platformele sale

04 Oct, 22:11 • Anghel Valentin
Banca Revolut solicită companiei Meta, care deține printre altele rețeaua de socializare Facebook, să contribuie la restituirea sumelor pierdute de victimele fraudelor facilitate de platformele sale. Potrivit Revolut, platformele Meta au rămas principala sursă de fraude raportate către această bancă, în prima jumătate a anului.
Revolut solicită Meta să contribuie la restituirea banilor pierduți prin fraudele facilitate de platformele sale

Revolut a formulat această cerere, către compania condusă de Mark Zuckerberg, deoarece consideră că ”recentul anunţ privind acceptul de a partaja date şi informaţii cu instituţiile bancare britanice este insuficient pentru a controla fenomenul global al fraudelor şi scam-urilor”, informează news.ro.

Banca susține că propunerea de a face transfer de informaţii cu băncile britanice nu este suficientă pentru un răspuns ferm la problema globală a fraudelor.

Compania Meta a anunţat, recent, că va stabili parteneriate de partajare a datelor cu băncile şi instituţiile financiare britanice, cu scopul de a preveni fraudele generate pe platformele sale. Revolut consideră însă că acest demers nu rezolvă principalele probleme privind fenomenul fraudelor online.

Revolut a făcut public al doilea raport privind protecţia fondurilor clienţilor şi prevenirea fraudelor, aferent primelor șase luni din 2024. Conform raportului, platformele Meta se mențin principala sursă de fraude raportate către Revolut în primul semestru din 2024, cu 62 la sută din totalul scam-urilor. Comparativ, în al doilea semestru al anului trecut, ponderea a fost de 64 la sută.

Citește și 30% dintre angajații care au beneficiat de vouchere de vacanță au optat pentru perioade scurte. Destinațiile alese de români

În România, 73 de procente din scam-urile raportate au provenit de pe platforme deținute de Meta. Cea mai frecventă sursă de scam-uri a fost platforma de socializare Facebook, cu 37 la sută din totalul fraudelor.

La nivel mondial, 39 la sută dintre scam-uri au provenit din Facebook sau au fost răspândite prin intermediul acesteia, procentul fiind mai mult decât dublu faţă de numărul cazurilor legate de WhatsApp (18 la sută).

Scamul presupune utilizarea unei scheme prin care escrocii păcălesc utilizatorii să le facă plăţi fără să primească ceva în schimb.

Raportul Revolut se bazează pe date analizate pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2024. Datele colectate au provenit din Marea Britanie, Irlanda, Franţa, România, Spania, Germania, Polonia, Italia, Olanda, Ungaria, Cehia, Grecia, Portugalia, Malta, Belgia, Lituania, Elveţia, Cipru, Norvegia, Suedia, Letonia, Danemarca, Croaţia, Slovenia, Austria şi Australia.

Meta deține, printre altele, platformele online Facebook, Instagram, Messenger și WhatsApp.

Banca Revolut are 45 de milioane de clienți la nivel mondial, dintre care peste patru milioane sunt în România.

Citește și Orașul în care trotinetele electrice nu mai pot fi închiriate. În fiecare an, mii de români merg în această destinație din Europa