Ridichile sunt foarte consumate în rândul românilor, pentru că sunt sănătoase, gustoase și se pot introduce în tot felul de salate.
Chiar și așa, fermierii se plâng că acestea nu sunt valorificate în piețele din România, la același nivel ca în alte țări.
Producătorii au oferit ca exemplu Ucraina,
Magdalena și Marcel Cristian din Băleni, doi legumicultori din județul Dâmbovița, cultivă legume într-un spațiu protejat de circa 2.000 de metri pătrați. Acum, fermierii se află în faza de recoltare a ridichilor.
Cei doi români spun că cea mai mare parte a acestora va ajunge în Ucraina.
Restul recoltei urmează să fie vândută în piața din localitatea Băicoi, județul Dâmbovița, la un preț mult mai redus, conform Agrointel.
Magdalena Cristian a dezvăluit la o emisiune de pe TVR 1, faptul că ucrainenii vin în România pentru a cumpăra ridichi de o calitate extraordinară.
Românca susține că sunt cumpărate la preț dublu.
„Nu putem vinde tot din solar numai în târgul unde mergem, la Băicoi. Restul vindem en-gros de acasă și la ora actuală au început să vină ucrainenii care ne dau un preț foarte bun. Din păcate ai noștri ne dau undeva la jumătate, foarte puțin din ce ne dau ucrainenii.
Dacă ar ajunge ridichea asta de la producător direct la tarabă s-o vând eu, atunci și clientul ar fi mulțumit că va cumpăra mai ieftin, dar când va ajunge de la mine la dumneavoastră, o cumpărați, apoi o revindeți la altcineva, ajunge la a treia-patra mână”, a declarat producătoarea.
Aceasta mai spune și că ridichile românești sunt de calitate superioară, foarte gustoase și deloc iuți, tocmai de aceea sunt atât de căutate și cumpărate la un preț mai mare de ucraineni.
În piața din Băicoi, un kilogram de ridichi costă între 8 și 10 lei, iar producătoarea spune că o legătură o vinde cu doi lei sau oferă trei la cinci lei.
O problemă cu care se confruntă, în prezent, o reprezintă lipsa forței de muncă.
„La modul general este o mare problemă pentru că mulți români au plecat la muncă în străinătate, au condiții mai bune acolo. La noi plătim 150 de lei la zi, în străinătate primeam 10 euro pe oră, acum câțiva ani când megeam și noi la muncă în afară”, mai spune femeia.