- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cât de riscantă este accesarea unui credit de la bancă. La ce să fiți atenți înainte să semnați

21 Oct, 13:41 • Andrei Alina
După Revoluție, românii au început să acceseze tot mai des credite bancare. Mulți se gândesc ce vor sa cumpere cu banii luați de la bancă și puțini se gândesc la riscurile pe care le presupune luarea unui credit.
Cât de riscantă este accesarea unui credit de la bancă. La ce să fiți atenți înainte să semnați
Mulți români iau credite pentru nevoi personale, pentru mașini sau pentru case. Cei mai mulți se gândesc la ce își vor cumpăra cu banii primiți de la bancă, fără să facă un calcul cât au de înapoiat sau care sunt riscurile asociate unui credit.

Cât de riscantă este accesarea unui credit de la bancă. La ce să fiți atenți înainte să semnați

Este foarte important să cunoaștem toate aspectele legate de un credit, dar mai ales riscurile care se pot materializa pe parcursul derulării unui credit. Și avem riscul valutar, riscul ratei de dobândă și riscul pierderii sau diminuării veniturilor.

Probabil cel mai important, dacă luăm un credit cu dobândă variabilă, este riscul ratei de dobândă. Acesta se materializează în momentul în care crește dobânda. De ce crește dobânda? Avem în spate crize economice și totodată avem – posibil – și dezechilibre economice care generează aceste creșteri de dobânzi. În momentul în care am accesat un credit, dobândă anuală efectivă la un credit cu dobândă variabilă nu rămâne pe loc, ea poate să crească și să scadă.

Citește și: Adevărul despre economia din România. Adrian Câciu anunță ce se va întâmpla în 2026

Pentru un debitor, adică cel care a accesat un credit, ne deranjează momentul în care dobânda crește. Tocmai de aceea trebuie să fim prevăzători în momentul în care accesăm un credit cu dobândă variabilă. Trebuie să știm că dobânda reprezintă costul total cunoscut de bancă la momentul accesării creditului și nu include costurile de asigurări, costurile cu evaluarea, taxele notariale”, a explicat Gabriela Folcuț, director executiv la Asociația Română a Băncilor, la Antena 3.

Al doilea risc despre care avertizează specialistul este legat de moneda în care se face împrumutul. În cazul în care creditul este făcut în altă monedă decât cea în care aveți veniturile, atunci există riscul ca rata să crească în funcție de cursul valutar.

”Un al doilea risc poate să apară doar în momentul în care am contractat un credit în altă monedă față de cea în care suntem plătiți. Spre exemplu, am contractat un credit în euro și suntem plătiți în lei. Dacă euro se apreciază, atunci rata noastră va crește.

Citește și: Prețul cărnii de pasăre de la ferme crește alarmant. Marfa ajunge în magazine cu 13% mai scumpă

Cel de-al treilea risc despre care vorbim este cel asociat pierderii sau diminuării veniturilor, fie pe caz de boală, fie de indisponibilitate temporară de muncă din orice alt motiv sau pierderea efectivă a veniturilor. Și atunci trebuie să luăm măsuri și să ne gândim să încheiem acele asigurări care ne pot scuti de astfel de riscuri. Mă refer la riscul numărul trei”, a mai explicat Gabriela Folcuț.