- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Roboții ne iau locul la serviciu. În ce domenii a crescut automatizarea

26 Sep, 19:00 • Anghel Valentin
Roboții ajung, încet-încet, să ia locul oamenilor în diferite ramuri de activitate. Cea mai importantă creștere a automatizării o înregistrează industria, unde tot mai multe mașinării prestează deja ce pot face... două mâini dibace ale omului.
Roboții ne iau locul la serviciu. În ce domenii a crescut automatizarea

Da, roboții ne iau locul la serviciu, pot spune angajații din multe ramuri industriale, și nu doar ei. Potrivit bugetul.ro, lipsa forței de muncă în multe economii dezvoltate a încurajat automatizarea. În 2023, Europa a înregistrat o creștere importantă din acest punct de vedere, întrecând America de Nord și Asia.

În Europa s-au făcut, anul trecut, 92.393 de instalări de roboți industriali, cu 9 la sută mai multe decât în 2022. Această creștere a depășit parametrii omologi înregistrați în America de Nord și Asia, arată raportul Federaţiei Internaţionale de Robotică.

Conform aceluiași raport, din 2018 încoace, stocul de roboți operaționali din Europa a crescut, în medie, 7 la sută pe an, astfel că, în prezent, în fabricile de pe continent, deci inclusiv în România, sunt 777.596 de roboți operaționali. Raportându-ne la acest număr, se poate anticipa, cel puțin la nivel teoretic, că mulți oameni și-ar putea pierde locul de muncă în următorii ani, ca urmare a faptului că sarcinile lor vor fi preluate de roboți.

Citește și Românii sunt gata să facă pasul de la „milioane de lei” la „euro”. Au trecut 20 de ani de la introducerea „leului greu”

Numărul roboţilor instalaţi anul trecut în fabricile din toată lumea a trecut de 500.000. În aceste condiții, totalul roboților industriali a urcat la 4,3 milioane la nivel mondial! ”Numărul total de instalări de 541.302 unități din 2023 este al doilea cel mai mare din istorie. Cifra este cu doar 2 la sută mai mică decât recordul de 552.946 de unități instalate în 2022”, precizează președintele Federaţiei Internaţionale de Robotică, Marina Bill.

Germania, cei mai mulți roboți din Europa

În Europa, lider la capitolul roboților instalați este Germania, țară aflată și în Top 5 la nivel mondial, din acest punct de vedere. În 2023, Germania a avut 31 la sută din totalul instalărilor de roboți efectuate pe continent, cu un total 28.355. Pe locul doi în acest clasament se află Italia, cu 10.412 de unități instalate, reprezentând 11 la sută din totalul european. Locul trei este ocupat de Franța – 6.386 roboți instalați, ceea ce înseamnă 7 la sută din totalul european. De menționat că Germania a înregistrat, anul trecut, o creștere de 7 la sută față de numărul roboților instalați în 2022, în timp ce parametrii similari din Italia și Franța au fost în scădere față de 2022.

Din punct de vedere al sectoarelor unde automatizarea este în creștere, pe primul loc în Europa se află industria auto, cu 25.508 roboți instalați anul trecut, reprezentând 32 la sută creștere față de 2022. Urmează industria metalurgică (18.737 roboți instalați anul trecut) și cea electrică și electronică (6.036).

Citește și Noi reguli privind amnistia fiscală. Guvernul a schimbat unele condiții