ING Bank sărbătorește 30 de ani de activitate în România, ocazie cu care economiștii băncii au realizat o analiză detaliată a evoluției economiei românești în ultimele trei decenii și au făcut previziuni optimiste pentru viitor. Conform raportului „30 x 30. 30 de ani de transformări. 30 de ani de ING”, România a înregistrat o creștere economică remarcabilă, comparativ cu alte țări europene.
De exemplu, PIB-ul României, care în 1994 era de peste trei ori mai mic decât al Portugaliei, va depăși în 2024 PIB-ul Portugaliei cu aproximativ 30%, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Orașul-surpriză din România care a detronat Clujul și Bucureștiul la profituri! Lider absolut în economie!
foto: economia României
Economiștii ING identifică principalele etape ale dezvoltării economice a României din ultimii 30 de ani:
Previziunile pentru următorul deceniu sunt extrem de optimiste. ING Bank estimează că economia României s-ar putea dubla în următorii zece ani, PIB-ul urmând să ajungă la aproximativ 700 de miliarde de euro, cu un ritm mediu de creștere anuală între 3,0% și 3,5%.
Aceste estimări presupun un aport semnificativ din fondurile europene, în special prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care alocă României 28 de miliarde de euro pentru a sprijini dezvoltarea infrastructurii și implementarea reformelor economice și sociale esențiale. O absorbție eficientă a acestor fonduri va fi esențială pentru atingerea acestor ținte ambițioase.
„Economia României a traversat o perioadă de transformări profunde în ultimii 30 de ani, iar PIB-ul a crescut de la aproximativ 26,6 miliarde de euro în 1994 până la aproape 357 de miliarde de euro în 2024. Schimbările structurale ale economiei, investițiile străine și aderarea la Uniunea Europeană au condus la o creștere economică accelerată în ultimele trei decenii.
În ritmul unei creșteri reale a PIB de 3.0 – 3,5% în următorii zece ani, estimările noastre arată că PIB-ul României s-ar putea dubla și ar putea ajunge la 700 de miliarde de euro, ceea ce ar însemna ca România să intre în topul celor mai puternice zece economii din Uniunea Europeană”, a explicat Valentin Tătaru, Economist-Șef, ING Bank România.
Te-ar mai putea interesa și: Proiect de lege în Guvern: Se schimbă modul de calcul pentru salariul minim pe economie!